Reguli noi pentru angajați. Companiile se revoltă. Este vorba despre o premieră globală

Reguli noi pentru angajați. Companiile se revoltă. Este vorba despre o premieră globală Sursa: Dreamstime.com

Angajații din anumite domenii vor avea noi reguli la muncă. Ei vor fi nevoiți să îndeplinească șapte criterii pentru a-și păstra jobul.

Uniunea Europeană a modificat luni proiectele de reguli menite să ofere lucrătorilor din companiile online precum Uber (UBER.N) și Deliveroo (ROO.L) beneficii pentru angajați, înaintea negocierilor cu parlamentarii UE care doresc reguli mai cuprinzătoare.

Proiectul de reguli anunțat de executivul UE la sfârșitul anului 2021 face parte dintr-o serie de legislații menite să asigure condiții de concurență echitabile între afacerile online și cele tradiționale. Angajații vor fi nevoiți să respecte mai multe reguli și să îndeplinească noi criterii.

Criteriile sunt supravegherea performanței lucrătorilor prin mijloace electronice, restrângerea capacității acestora de a-și alege programul de lucru și restrângerea sarcinilor acestora, împiedicarea acestora să lucreze pentru terți, stabilirea unei limite superioare de salariu, stabilirea regulilor privind aspectul sau conduita lor și restricționarea capacitatea lor de a folosi subcontractanți sau înlocuitori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Executivul UE a declarat că regulile vor acoperi aproximativ 4,1 milioane din cei 28 de milioane de lucrători ai companiilor cu platforme online din Uniunea Europeană de 27 de țări. Parlamentul European, care și-a propus propriile modificări în februarie, dorește ca regulile să includă o listă orientativă de criterii și să se verifice dacă câte ore a lucrat angajatul și ce salariu are.

Compania Uber

Sursa: Dreamstime.com

Angajații se revoltă

Cu toate astea, angajații au criticat aspru noile reguli. „Așa cum au demonstrat multe țări din Europa, există modalități mai bune de a susține valorile sociale europene fără a elimina independența și flexibilitatea pe care majoritatea lucrătorilor platformei spun că le doresc”, a declarat vicepreședintele Uber Anabel Diaz Calderon într-un comunicat.

Nici Delivery Platforms Europe, ai căror membri sunt Bolt (BOLT.BA), Deliveroo, Delivery Hero, Glovo, Uber și Wolt, nu a fost încântat de noua propunere. „În timp ce textul aprobat astăzi aduce mai multă claritate decât propunerea inițială, el încă nu reușește să tragă o delimitare suficient de clară între angajare și muncă independentă și nu face nimic pentru a îmbunătăți situația persoanelor care desfășoară o activitate independentă cu adevărat”, potrivit Adevărul.