Restricții dure impuse de Guvern. Când și în ce condiții poți ieși din casă

Restricții dure impuse de Guvern. Când și în ce condiții poți ieși din casă

Guvernul Orban a adoptat Hotărârea 52 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. O decizie care conține măsuri extrem de dure. Una dintre acestea interzice circulația pe timpul nopții.

Prin Hotărârea 52 din 05.11.2020, adoptată în cursul nopții de joi spre vineri, de către Comitetul National pentru Situații de Urgență se introduce, în fapt, o stare de carantină generalizată.

Documentul emis de Guvern, care prevede stabilirea unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 tranșază restricții dure, printre care interzicerea deplasărilor în timpul nopții, că circulația va fi posibilă doar în anumite condiții, că masca devine obligatorie pe tot teritoriul României, dar și multe alte restricții.

Iată ce prevede Hotărârea 52 din 05.11.2020 referitor la deplasările pe timpul nopții:

Ne puteți urmări și pe Google News

Art. 4 - (1) În toate localitățile din România, se propune interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă în intervalul orar 23.00 – 05.00 pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele effectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Art. 5 (1) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere;

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil;

(3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Printre alte prevederi importante se numără:

Art. 1 Începând cu data prezentei hotărâri la nivel național, se instituie obligația purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise, indiferent de valoare ratei de incidență cumulate a cazurilor din ultimele 14 zile.

Art. 2 Toate instituțiile publice, precum și toți operatorii economici publici sau privați au obligația organizării activității și desfășurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, se organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin 1 oră.

 

S-a adoptat! Se închid piețele, se interzic petrecerile și deplasările în timpul nopții, masca devine obligatorie

Declarația pe propria răspundere revine. Orban: Dacă n-o ai când ieși din casă, iei amendă