RESTAURAREA CAZINOULUI din Constanța BLOCATĂ de contestații. ANAP pregătește modificarea legii achizițiilor publice

RESTAURAREA CAZINOULUI din Constanța BLOCATĂ de contestații. ANAP pregătește modificarea legii achizițiilor publice

Lucrările de consolidarea și restaurare a Cazinoului din Constanța, care ar fi trebuit începute în urmă cu aproape doi ani și jumătate, rămân blocate și în iarna care vine. Până când legea achizițiilor publice, care permite firmelor ce pierd licitațiile să le conteste la nesfârșit, nu va fi modificată, toate proiectele de investiții din România pot fi, astfel, întârziate.

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, știe pe dinafară parcursul licitațiilor pentru reabilitarea clădirii emblematice a orașului. În 2014, pentru că primăria lui Radu Mazăre “nu avea bani” pentru restaurarea Cazinoului, l-a transferat la Compania Națională de Investiții din ministerul Dezvoltării, condus atunci de Liviu Dragnea. S-au alocat, astfel, aproape 10 milioane de euro, bani care și acum sunt puși deoparte pentru lucrări. De doi ani și jumătate, însă, licitațiile sunt contestate de firma care pierde. Îi dă voie legea. S-a ajuns deja la a treia licitație, fiecare contestație parcurgând perioade lungi în instanțe, până la pronunțare. 

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, spune că firma contestatoare are probabil mai mulți avocați decât ingineri și nu își explică de ce atacă în instanță până și soluțiile care o avantajează. “În luna martie a fost declarat un câştigător, iar restul participanţilor au fost descalificaţi. Au fost contestaţii. Unul dintre aceşti contestatari a contestat faptul că a fost descalificat, i s-a respins contestaţia. A mers mai departe la Consiliul Național pentru Soluțioanrea Contestațiilor (CNSC), i s-a respins contestaţia. A mers la instanţă, instanţa de fond i-a respins contestaţia. A mers în apel, instanţa de apel i-a respins contestaţia. Deci iată că el a fost descalificat cu hotărâre de instanţă nu doar cu decizie”. 

Ulterior, firma care a pierdut a cerut, și a obținut, de la Compania Națională de Investiții (CNI) oferta câștigătorului. Are dreptul, conform legii. “Și au contestat faptul că oferta câștigătorului nu este conformă. Li s-a respins contestaţia. S-au adresat CNSC, li s-a respins contestaţia. Au mers la instanţă, instanţa de fond le-a respins contestaţia. Iar în luna august, fac o menţiune pentru că ştiţi că nu îmi place să mă pronunţ asupra hotărârilor de instanţă, un complet de vacanţă i-a dat dreptate și a anulat licitația”, spune, mai departe, intrigat, primarul Decebal Făgădău. Motivarea și comunicarea hotărârii de instanță au fost emise la sfârșitul lunii septembrie. 

“Pe cale de consecinţă, cei de la CNI au trimis decizii de anulare a rezultatului procedurii către toţi participanţii la licitaţie şi, de asemenea, de reluare a procesului de evaluare. Ori, inclusiv această comunicare a fost contestată. Ba a fost atacată atât de cel care câștigase licitația, care s-a simțit nedreptățit de anulare a rezultatului procedurii, cât și de cel care a contestat. Nu mai înțeleg nimic. Eu, dacă nu pun în aplicare o hotărâre de instanţă, a doua zi mă pot trezi subiectul unei plângeri penale”, a precizat primarul. O cale de rezolvare, nu numai pentru Cazinoul din Constanța, ar fi o schimbare a legii, Decebal Făgădău știind că „Agenţia Naţională a Achiziţiilor Publice (ANAP) are în momentul de faţă, în dezbatere, un proiect de modificare a legii achiziţiilor publice, prima etapă de dezbatere fiind cu cei de la Comisia Europeană”.

Între timp iarna geroasă și furtunoasă, anunțată de meteorologi, va accentua degradarea imobilului simbol al Constanței.“Tare mi-e teamă că această dezbatere ne duce pe noi la o realitate tristă, un contestatar, operator economic, are mai multe drepturi decât are Cazinoul nostru. Iar noi stăm de doi ani şi jumătate, avem banii, s-a schimbat TVA-ul de trei ori de atunci, avem proiectul, am organizat licitaţia. Mai mult de atât, ca autoritate contractantă nu ai ce să faci. Parcă suntem blestemați în zona aceasta a Constanței. Ne judecăm la Cazinou de doi ani și jumătate. Sper, la un moment dat, să avem un câștigător. Sunt extrem de dezamăgit de modul în care reușim să ne implementăm proiectele și cum un contestatar are mai multe drepturi decât are o comunitate", a declarat, pentru EVZ, primarul Decebal Făgădău. (Foto-Ovidiu Oprea)