Republica Moldova va avea un nou stadion național, iar construcția acestuia va reprezenta o investiție nu doar în sport, ci și în economia țării, consideră președintele comisiei economie, buget și finanțe din Parlament, Radu Marian.
Noul stadion național va ajuta și economia
Declarația sa vine după ce Guvernul și-a anunțat intenția de o construi un stadion de categoria 4UEFA în apropiere de Chișinău.
Radu Marian consideră că cele 85 de milioane de euro necesare pentru construcția stadionului urmează a fi adunate atât din bugetul de stat, cât și din finanțări externe.
Miniștrii Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu și cel al Educației și Cercetării, Dan Perciun, au prezentat detaliile proiectului de construire a unui stadion național în apropiere de Arena Chișinău.
Capacitatea noii arene ar urma să fie de 20-25.000 de spectatori, cu acoperiș care să protejeze toate scaunele.
Republica Moldova nu are, în prezent, un stadion la standarde internaționale
„Orice țară din regiune are un stadion național care să corespundă standardelor internaționale. Astăzi nu avem un stadion național care să poată fi folosit la cel mai înalt nivel. Suma într-adevăr este una foarte mare, dar această sumă tot în economie se va întoarce.
E un proiect pe termen lung. De el este nevoie pentru a promova performanța, pentru a promova sportul. Dacă o echipă din Republica Moldova ajunge în fazele mai avansate ale unor competiții internaționale, cum ar fi Liga Campionilor, sportivii nu au unde să joace.
Stadioanele pe care le avem noi, cu excepția celui de la Tiraspol, nu corespund cerințelor”, a declarat Radu Marian la emisiunea „Rezoomat” a RliveTV.
Cât va costa proiectul
„Nu pot să spun acum de unde vom lua bani pentru că este un proiect pe termen lung. Dar așa cum finanțăm alte proiecte de mare anvergură, cum ar fi linia electrică Chișinău-Vulcănești sau proiectele de infrastructură a drumurilor pe care le facem, pentru că am dat în exploatare peste 500 de kilometri de drum în ultimii ani.
Toate sunt proiecte costisitoare și sunt surse diferite de finanțare. E vorba și de bugetul de stat, și finanțare internațională. Construcția stadionului național va fi o investiție nu doar în sport și performanță, dar și în economie”, a mai spus Radu Marian.
Stadionul național din Republica Moldova urmează să aibă, potrivit studiului de pre-fezabilitate, 18.000 de metri pătrați la sol, 60.000 de metri pătrați desfășurați și 10.000 de metri pătrați în interiorul stadionului. Arena va fi dotată cu o parcare cu capacitatea de 1.500-1.800 de locuri, potrivit aceluiași studiu comandat de Federația Moldovenească de Fotbal.