Republica Moldova se retrage din CSI: „Nu putem sta la o masă de negocieri cu un stat agresor”

Republica Moldova se retrage din CSI: „Nu putem sta la o masă de negocieri cu un stat agresor”Igor Grosu. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Republica Moldova a iniţiat procedura de retragere din Comunitatea Statelor Independente (CSI), organizaţie formată din statele post-sovietice, din care face parte şi Federaţia Rusă. Anunţul a fost făcut luni, 15 mai, de către preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu.

„După 30 de ani, a devenit foarte clar că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, nu ne-au ferit de embargouri economice în cele mai complicate vremuri. Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantajul energetic în plină iarnă, amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenței și suveranității Republicii Moldova. Aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, război și ocupare ilegală a teritoriilor suverane”, a declarat Igor Grosu în cadrul conferinţei de presă.

Un alt argument adus de speakerul de la Chişinău este războiul din Ucraina, pornit de o şară fondatoasre a CSI, Rusia, către un alt stat fondator: „Noi nu putem sta la o masă de negocieri cu un stat agresor”.

„Moldova e o țară independentă, respectată de prieteni de vecini liberă să ia decizii suverane. Avem determinarea și responsabilitatea să ne îndepărtăm de sursa răului, sărăciei, războiului și distrugerii. Am demonstrat în 30 de ani că dorim democrație, libertate și prosperitate la noi acasă. Facem pas cu pas ceea ce așteaptă de la noi cetățenii, asigurăm copiilor noștri un viitor stabil, prosper, un viitor european”, a adăugat Igor Grosu.

Speakerul a precizat că la următoarea şedinţă Biroului permanent al Parlamentului va fi înaintat către şeful Guvernului, Dorin Recean, cu solicitarea de a pregăti inițiativa legislativă privind denunțarea Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale CSI din 17 martie 1998.

Retragerea Moldovei din Acord este un prim pas. La nivel de guvern și Parlament, evaluăm următorii pași. Este un lucru care durează. Un lucru este cert - când s-au impus embargouri asupra produselor noastre a fost o lecție pentru producătorii noștri, ne-au impus să găsim alte piețe. Ucraina a părăsit această organizație, ceea ce ne facem geografic separați de țările membre ale CSI”, a precizat Grosu.

Ce este CSI

Comunitatea Statelor Independente a fost creată la 8 decembrie 1991 prin semnarea Acordului de constituire a Comunității Statelor Independente de către președinții Republicii Belarus, Federației Ruse și Ucrainei.

La 21 decembrie 1991 Republica Azerbaidjan, Republica Armenia, Republica Belarus, Republica Kazahstan, Republica Kârgâză, Republica Moldova, Federația Rusă, Republica Tadjikistan, Turkmenistan, Republica Uzbekistan și Ucraina au semnat Declarația de la Alma-Ata privind crearea Comunității Statelor Independente.