Maia Sandu devine prima femeie președinte în Republica Moldova. Ea le-a mulțumit alegătorilor care au votat în Republica Moldova și celor din diaspora, subliniind că va munci în continuare „pentru binele cetățenilor”.
Update: Uniunea Europeană este pregătită să sprijine Republica Moldova, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen într-un mesaj în care o felicită pe Maia Sandu
„Victoria dumneavoastră este un apel clar pentru combaterea corupţiei şi restabilirea respectării statului de drept - calea spre un viitor prosper”, a scris Ursula von der Leyen. „UE este pregătită să sprijine Moldova”, a adăugat șefa Eecutivului European.
Update: Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a felicitat-o pe Maia Sandu, după victoria în alegerile prezidențiale de duminică.
„Sper că activitatea dumneavoastră ca şef a statului va contribui la dezvoltarea constructivă a relaţiilor dintre ţările noastre, Aceasta, cu siguranţă, ar răspunde intereselor fundamentale ale popoarelor Rusiei şi Republicii Moldova”, se arată în telegrama lui Vladimir Putin, potrivit serviciului de presă al Kremlinului.
Maia Sandu a întrunit 943.486 de voturi (57,75%) din totalul celor 1.633.625 voturi valabil exprimate, în timp ce Igor Dodon a obţinut 690.139 voturi (42,25%), potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale.
Luni, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a trimis un mesaj, după victoria Maiei Sandu.
Rusia respectă alegerea poporului din Republic Moldova şi speră că va stabili o relaţie de lucru cu Maia Sandu, candidata care l-a învins pe preşedintele în funcţie Igor Dodon în alegerile desfăşurate duminică, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Reuters care reamintește că Maia Sandu (48 de ani), este favorabilă apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană și de valorile europene.
Pe de altă parte, Maia Sandu va avea o misiune dificilă, în fața unui Parlament ostil.
Președintele (încă) în exercițiu, Igor Dodon, le-a cerut, luni, politicienilor de la Chișinău, să nu arunce Republica Moldova „într-o criză politică sau de destabilizare”.
„Noi trebuie să evităm o criză politică gravă, pentru că dacă mai intrăm acum, pe fundalul a tot, într-o criză politică, atunci situaţia va fi social şi economic foarte dificilă. Noi şi aşa am trecut în acest an prin mai multe provocări. (...) Cei care vor să creeze crize politice nu au decât, dar să îşi asume şi consecinţele, să îşi asume şi responsabilitatea pentru situaţia din ţară. Ne aşteaptă o perioadă dificilă în faţă. Suntem în plină pandemie. O criză politică ar afecta enorm gestionarea situaţiei legale de pandemie şi de blocul social, şi economic.
Personal, am trecut prin mai multe etape în cariera mea politică. Am avut şi victorii, am avut şi înfrângeri... Eu sunt pregătit pentru orice scenariu. Eu am creat o echipă puternică, echipa Partidului Socialiştilor, care a fost alături de mine şi sunt convins că va fi şi în continuare, iar eu mă angajez în faţa susţinătorilor mei că voi face tot posibilul să apăr acele angajamente şi promisiuni pe care le-am anunţat, acele valori, indiferent ce se va întâmpla în următoarele săptămâni", a afirmat Dodon, citat de Agerpres.
„Avem un guvern funcţional, avem o facţiune, cea mai mare, în Parlamentul Republicii Moldova şi sunt ferm convins că vom avea şi o majoritate parlamentară care va susţine acest govern”, a adăugat liderul de la Chişinău. Igor Dodon ainformat că va începe discuţii cu toate grupurile parlamentare, inclusiv cu partidul Maiei Sandu, PAS, pentru a crea stabilitatea în Parlament. Dodon a apreciat că un preşedinte fără majoritate parlamentară nu poate să îşi pună în practică programul politic.
„Eu vreau să vin şi cu un mesaj către cei care cred că şi-au găsit un idol pe dreapta. Din 2009 încoace să vă aduc aminte câţi idoli aţi avut? Chirtoacă, Filat, Leancă ... Şi cu ce s-a terminat? Ştiţi? Cu cât mai mari sunt aşteptările, cu atât mai repede o să fie dezamăgirea. Eu vreau să vă reamintesc că Republica Moldova este o ţară parlamentară (...)”, a mai spus Dodon.