Republica Moldova primește un împrumut de zeci de milioane de dolari de la Banca Mondială

Republica Moldova primește un împrumut de zeci de milioane de dolari de la Banca Mondială Bani, dolari americani; Sursa foto: Arhiva EvZ

Republica Moldova urmează să primească o sumă importantă, de la Banca Mondială, sub formă de împrumut. Banii, 92 de milioane de dolari, vor fi folosiți pentru modernizarea punctelor de frontieră și a rețelei rutiere.

Împrumut primit de Republica Moldova de la Banca Mondială

Așadar, trei drumuri regionale au fost selectate prioritar pentru a fi reparate:

Coridorul 5, R13 – Ivanovca-Izvoare-Varnița-Ocolina-M2 cu o lungime de 35 km;

Coridorul 8.1 și Coridorul 8.2 – Cornești-Boghenii Noi – Napadeni-M5(G88) cu o lungime de 33 km;

Ne puteți urmări și pe Google News

Coridorul 24 – R34-Ciobălaccia-Tărtaul-R56-Baimaclia-Enichioi-R37 cu o lungime de 43 km).

La fel, vor fi modernizate și construite punctele de trecere a frontierei la Giurgiulești, Leușeni, Ungheni, dar și drumurile de acces către aceste Puncte de Trecere a Frontierei (PTF).

Miercuri, 19 iunie, la MIDR, ministrul Andrei Spînu împreună cu directoarea de țară a Băncii Mondiale în Basarabia, Inguna Dobraja, au semnat Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare totală de 92.4 mil. dolari, și Acordul de Finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, în valoare de 5,6 mil. dolari, în vederea realizării Proiectului „Conectivitate rurală în Moldova”.

Implementarea Proiectului „Conectivitate rurală în Moldova” va contribui la îmbunătățirea stării drumurilor, costuri reduse pentru șoferi și mai puțin timp de așteptare la PTF, după cum anunță sinteza.org.

Tot mai multe încercări de introducere ilegală a unor sume mari

Altfel, în ceea ce privește frontierele țării, apar tot mai multe încercări de introducere frauduloasă, în Republica Moldova, a unor sume mari, de zeci de mii de euro sau dolari, din țările din fostul spațiu sovietic.

Ultimul astfel de incident, despre care nu se știe deocamdată dacă face parte sau nu din schemele de finanțare ilegală a războiului hibrid dus de regimul Putin contra Republicii Moldova, a avut loc la Aeroportul Internațional Chișinău.

Un polițist de frontieră a semnalat că s-a încercat mituirea lui, pentru a închide ochii la introducerea ilegală în țară a unei importante sume de bani în valută străină.

De această dată a fost vorba despre un cetățean ucrainean, care a încercat să introducă ilegal peste în Republica Moldova 22.400 de euro și 2.650 de dolari SUA.