Republica Moldova, pregătită pentru alegerile din acest weekend. Decizia Comisiei Centrale Electorale

Republica Moldova, pregătită pentru alegerile din acest weekend. Decizia Comisiei Centrale Electorale Alegeri. Sursa foto: dreamstime.com

Comisia Centrală Electorală (CEC) din Republica Moldova a demarat, vineri, procesul de tipărire a buletinelor de vot ce sunt destinate alegerilor locale noi și parțiale. Evenimentele se vor desfășura la data de 19 mai, duminică.

În total, vor fi tipărite 12 114 buletine de vot, dintre care 3 813 buletine de vot pentru alegerea consiliului local (295 în limba română și 3 518 în limba rusă) și 8 301 buletine de vot pentru alegerea primarului (6 106 în limba română și 2 195 în limba rusă).

În Republica Moldova au fost tipărite buletinele de vot

Lățimea unui buletin de vot este de 14 cm, iar lungimea variază între 9,8 – 21 cm în funcție de numărul de candidați înscriși în buletin. Costul unui buletin de vot pentru alegerea consiliului local este de 1,32 lei, iar pentru alegerea primarului 0,96 lei. Valoarea totală a tirajului buletinelor de vot pentru alegerile locale noi și parțiale din 19 mai 2024 este de peste 13 mii lei.

Altfel, în acest weekend, duminică, 19 mai, vor avea loc alegeri locale noi pentru o nouă componență a consiliilor locale în localitățile Cairaclia și Salcia, raionul Taraclia, Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia, dar și pentru alegerea primarului în comuna Tîrnova, raionul Dondușeni, orașul Bucovăț, raionul Strășeni, satul Sagaidac, raionul Cimișlia și comuna Hănăsenii Noi, raionul Leova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, în aceeași zi, vor avea loc alegeri parțiale pentru funcția de primar în localitățile Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia, precum și alegeri parțiale pentru o nouă componență a consiliului local al comunei Cealîc, raionul Taraclia, conform jurnal.md.

În altă ordine de idei, ieri, Parlamentul de la Chișinău a stabilit că data la care se vor desfășura alegerile prezidențiale, în acest an, este cea de 20 octombrie. Au votat 56 de deputați.

Inițiativa legislativă a fost adoptată pe fondul criticilor ce au venit din parte opoziției din Parlament. În semn de protest, deputata Marina Tauber și fostul socialist Vasile Bolea au blocat tribuna Parlamentului, iar președinta Comisiei juridice numiri și imunități, Veronica Roșca, a fost nevoită să prezinte proiectul de la locul său.