Republica Moldova, pe locul II în lume la destinații de turism vinicol

Republica Moldova, pe locul II în lume la destinații de turism vinicolSursa foto: Bounce

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) a anunțat, azi, că Republica Moldova a fost clasată pe locul al II-lea în topul celor mai apreciate destinații pentru turismul vinicol, în context mondial. Este rezultatul unui studiu realizat de Compania Internațională „Bounce”. Conform statisticii invocate,  Republica Moldova a devansat țări cu cele mai vechi tradiții vitivinicole din lume, precum Italia, Spania sau Franţa.

Clasamentul a fost stabilit în baza criteriilor privind consumul și producția de vinuri, suprafața viilor și numărul de tururi organizate, fapt ce subliniază diversitatea și bogăția patrimoniului vitivinicol al statului.

Bounce Wine Lover’s Index: Republica Moldova, o bijuterie ascunsă

„Deși s-ar putea să nu fie prima țară care îți vine în minte, când te gândești la turismul vinicol, țara est-europeană, Republica Moldova, este o bijuterie ascunsă, cu o istorie bogată de vinificație – de peste 5.000 de ani.

Podgoriile Republicii Moldovei reprezintă 3,6% din suprafața acestui stat mic, mai mult decât oricare altul. Regiunea codrilor, situată în partea centrală a țării, este una dintre cele mai importante zone viticole. În Republica Moldova, se organizează 21 de tururi de degustări de vinuri la un milion de oameni, cuprinzând rețeaua extinsă de crame, cea mai cunoscută fiind „Mileștii Mici”, conform Bounce Wine Lover’s Index.

Oficiul Național al Viei și Vinului: „Mândria de a ne situa pe această poziție pe scena mondială reflectă munca neobosită în crearea produselor de excelență” 

Experții ONVV susțin că realizarea obținută nu este doar o recunoaștere a calității vinurilor noastre, ci și o dovadă a potențialului turistic pe care Republica Moldova îl deține. „Cu un scor de 8,16 puncte, statul se află pe podium, alături de Portugalia, care a obținut 8,83 puncte și Italia –  cu 7,86 puncte. Mândria de a ocupa această poziție pe scena mondială reflectă eforturile permanente ale viticultorilor și producătorilor de vinuri din Republica Moldova, care au muncit neobosit pentru a crea produse de excelență”, observă specialiștii.

Sursa foto: Bounce

Vinurile foarte apreciate și cele mai ieftine

În pofida acestor aprecieri, Republica Moldova își vinde vinurile la prețuri cu mult mai mici, comparativ cu celelalte țări ale lumii. Studiul arată că prețul mediu al unei sticle de vin moldovenesc este de 4,65 de euro. Pentru furnizarea informațiilor, Compania Internațională „Bounce” a utilizat informații deținute de Organizația Internațională a Viei și Vinului, Banca Mondială, „Numbeo” și „TripAdvisor”.

Peste 2% din podgoriile de viță-de-vie din lume sunt situate pe meleagurile Republicii Moldova. Aceasta se află printre primele 20 de țări producătoare de vinuri, fiind şi un exportator important în lume. Industria vitivinicolă reprezintă una dintre ramurile-cheie ale economiei Republicii Moldova. Vinurile basarabene sunt importate de peste 70 de ţări din diferite colţuri ale lumii.