Republica Moldova intră pentru a șasea oară, în decurs de un an, în stare de urgență

Republica Moldova intră pentru a șasea oară, în decurs de un an, în stare de urgență Republica Moldova. Sursa foto: Dreamstime.com

Majoritatea parlamentară de la Chișinău a votat pentru prelungirea străii de urgență pe teritoriul statului moldovean. Simpatizanții opoziției socialiste au protestat în fața Parlamentului.

Premierul Natalia Gavrilița a venit în plenul Parlamentului Republicii Moldova pentru a solicita deputaților prelungirea stării de urgență în Republica Moldova cu 45 de zile.

„Luând în considerare faptul că prognozele pe care le avem la dispoziție nu indică încetarea războiului în statul vecin și nici dispariția sau atenuarea riscurilor de securitate în regiune și pentru Republica Moldova, inclusiv de ordin economic, energetic, umanitar și militar, considerăm justificată solicitarea noastră, cu care am venit astăzi în fața Parlamentului, de prelungire a stării de urgență în Republica Moldova pentru o perioadă de 45 zile”, începând cu data de 24 iunie, a declarat Gavrilița de la tribuna Parlamentului.

Stare de urgență în Republica Moldova

Potrivit Raportului Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile persistente în privința securității aprovizionării Republicii Moldova cu resurse energetice, impactului asupra domeniului transporturilor, asigurării energetice a țării, securității la frontieră și gestiunii fluxului de refugiați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit deciziei, starea de urgență în Republica Moldova se extinde începând cu data de 24 iunie 2022. După runda de dezbateri, proiectul de lege a fost votat de către 59 de deputați.

Este a șasea stare de urgență adoptată de actuala guvernare în decurs de un an.

În timp ce primul ministru moldovean solicita prelungirea stării de urgență în contextul războiului din Ucraina mai mulți membri și susținători ai Partidului Socialiștilor  au protestat în fața Parlamentului. Manifestanții, printre care deputați PSRM, au cerut demisia executivului, pe care îl acuză de incompetență pe fondul creșterii prețurilor și adâncirii crizei economice.