Republica Moldova, în top 10 producători și exportatori de nuci
- Ana Munteanu
- 28 februarie 2025, 08:12

Republica Moldova se află printre primii 10 producători și exportatori globali de nuci, cu livezi ce se întind pe o suprafață totală de peste 23 mii de hectare. În prezent, cele mai mari piețe de export pentru nucile autohtone sunt Germania, Franța și România.
La Chişinău a fost organizată joi cea de-a XI-a ediţie a Conferinței Naționale a Nucicultorilor. Evenimentul a avut genericul „Nucicultura Rezilientă: Experiență internațională și perspective pentru Republica Moldova în contextul schimbărilor climatice”.
„Sectorul nucifer are un potențial mare de creștere”
Conferința a reunit experți locali și internaționali, fermieri, exportatori, reprezentanți ai Guvernului și alți actori importanți din industrie, oferind o platformă valoroasă pentru acces la expertiză internațională, tendințe, soluții inovative și bune practici din domeniul nuciculturii.
Prezentă la eveniment, președinta Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru munca depusă de producătorii moldoveni, care contribuie semnificativ la dezvoltarea economiei și la promovarea țării noastre în lume.

Președinta Maia Sandu. Sursa foto: www.facebook.com/maia.sandu
„Sectorul nucifer are un potențial mare de creștere. Succesul acestui sector înseamnă mai multe locuri de muncă, mai multe investiții și mai multă prosperitate pentru Moldova”, a spus Maia Sandu.
Extinderea plantațiilor de nuci cu 3 900 ha în următorii trei ani
Ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, a prezentat viziunea instituției pentru dezvoltarea sectorului. Oficialul a subliniat că Republica Moldova trebuie să își sporească avantajele competitive.
„În prezent, ritmul plantării de noi suprafețe de nucifere este sub potențial, iar acest aspect trebuie corectat . Ministerul și-a stabilit un obiectiv: extinderea plantațiilor de nuci cu 3 900 ha în următorii trei ani. Acest proces va necesita atragerea de fonduri, colaborarea cu partenerii de dezvoltare și implementarea unor politici de sprijin mai eficiente”, a menționat Ludmila Catlabuga.

Ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga. Sursa foto: Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare
Oficialul a subliniat că un element-cheie al dezvoltării sectorului îl reprezintă mecanizarea. „Producătorii care se asociază pentru a folosi în comun utilaje și echipamente performante sunt mai competitivi. Această tendință există deja în sector și este îmbucurătoare. Ministerul va continua să susțină modelele de cooperare, pentru că doar așa putem crește productivitatea și calitatea producției”, a afirmat Ludmila Catlabuga.
Republica Moldova – o piață cu potențial ridicat în industria nuciferă
În cadrul evenimentului, Murat Badem, expert internațional în industria nuciferă, a subliniat că Republica Moldova are toate premisele pentru a deveni un jucător important în industria globală a nucilor. Acest lucru datorită solurilor fertile, climatului prielnic și proximității față de piețe precum UE și Turcia.
De asemenea, expertul a menționat că „dezvoltarea industriei trebuie realizată într-un mod integrat, prin colaborare între producători, nu prin inițiative individuale, fragmentate”.

Nuci. Sursa foto: Pixabay.com
Soluții practice în cultivarea nucilor au fost împărtășite și de expertul internațional în industria nuciferă, James Olson.
„Republica Moldova are condiții favorabile pentru cultivarea nucilor, iar aplicarea unor practici moderne poate ajuta fermierii să îmbunătățească și mai mult productivitatea și să devină competitivi pe piață”, a spus James Olson.
De asemenea, expertul urmează să viziteze mai multe plantații de nuci din Republica Moldova.
Investiții în sector
În anul 2023, statul a investit 26 de milioane de lei în extinderea și modernizarea livezilor, precum și în îmbunătățirea infrastructurii horticole. Până în 2030, este planificată replantarea a 3 900 de hectare de livezi cu soiuri mai productive, modernizarea procesării și extinderea accesului pe piețele externe, cu scopul de a consolida poziția țării noastre ca unul dintre principalii exportatori globali de nuci.
În ultimii patru ani, statul a acordat 56,14 milioane lei în subvenții pentru plantarea și dezvoltarea livezilor de nuci. Peste 2 189 ha de plantații au fost subvenționate, iar 238 de fermieri au beneficiat de acest sprijin.