Noi restricții în Republica Moldova. Autoritățile restricționează numărul persoanelor care pot să aibă acces în diverse localuri, pe fondul limitării răspândirii coronavirusului. Noile măsuri intră în vigoare luni, pe data de 16 august.
Comisia pentru Situații Excepționale (CNESP) din Republica Moldova a stabilit noi restricții care vizează spațiile închise: instituțiile de alimentație, teatre, muzee, , cinematografe, biblioteci, zone de agreement, festivități, evenimente, centre sportive și bazine sportive. Acestea vor intra în vigoare pe data de 16 august.
Noi restricții în Moldova. Cum vor avea loc evenimentele
Accesul persoanelor în spațiile amintite se va restricționa. Astfel, prezența, respectiv participarea persoanelor în diverse localuri sau la evenimente va avea loc la 50% din capacitatea maximă a spațiului. Cu toate acestea, nu este permisă prezența a mai mult de 250 de persoane într-un spațiu închis.
De asemenea, normele sanitare impuse pe fondul pandemiei de coronavirus trebuie să fie respectate în continuare.
În spațiile deschise va fi posibilă organizarea de evenimente, însă cu condiția purtării măștii sanitare de protecție, în cazul în care nu se poate păstra distanța fizică de mai mult de un metru față de persoanele din jur.
Accesul în aeroport se restricționează
În cadrul ședinței Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică din Republica Moldova, membrii acesteia au stabilit și restricționarea accesului în incinta aeroportului.
Se solicită, de asemenea, și realizarea unui test antigen la intrarea în Republica Moldova.
Prevederile Hotărârii CNESP au fost aprobate vineri, 13 august, și vor intra în vigoare pe 16 august, potrivit unimedia.ro.
Noi restricții în România? „Nu se poate negocia. Trebuie luate la timp”
Tot mai multe state europene impun noi restricții pentru limitarea răspândirii coronavirusului, în special a tulpinii Delta, cea mai virală și contagioasă mutație a virusului. Președintele CNCAV a subliniat, joi, că restricțiile trebuie luate, și în România, din timp, pentru a avea efect.
„Varianta Delta în sine se multiplică mult mai ușor și se răspândește mult mai ușor, or asta înseamnă că atunci când ai aglomerare de persoane, populație neimunizată, riscul de răspândire și de apariție de cazuri noi este foarte crescut.
Nu văd de ce să scoatem din calcul această posibilitate atât timp cât ne uităm și la celelalte țări și vedem că se impun astfel de măsuri, pentru că altfel nu o să putem controla răspândirea virusului, mai ales într-o populație în care acoperirea imunologică, indiferent că vorbim de trecerea prin boală sau vaccinare, nu este suficient de ridicată”, a declarat Valeriu Gheorghiță la postul B1TV.