Europa, sprijin militar pentru Republica Moldova. Situația din Transnistria este îngrijorătoare

Europa, sprijin militar pentru Republica Moldova. Situația din Transnistria este îngrijorătoare Transnistria. Sursa foto: Arhiva EVZ

Europa pregătește un nou sprijin militar pentru Republica Moldova, care se confruntă cu „eforturi din ce în ce mai agresive de destabilizare” din partea Rusiei.

Europa vrea să sporească sprijinul militar pentru Republica Moldova, deoarece aceasta se confruntă cu „eforturi din ce în ce mai agresive de destabilizare” din partea Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Ministerului francez de Externe, Christophe Lemoine.

Republica Moldova, din ce în ce mai multe probleme

„Republica Moldova se confruntă cu încercări de destabilizare din ce în ce mai agresive. Iar situația din Transnistria este monitorizată aici cu mare atenție”, a spus reprezentantul Ministerului de Externe al Franței.

Transnistria

Transnistria. Sursa foto: Arhiva EVZ

Lemoine a anunțat că problema va fi discutată între unii miniștri europeni de externe și de apărare la o întâlnire de la Paris în zilele următoare, reuniune care se va concentra și pe creșterea sprijinului pentru Ucraina. Întâlnirea ar putea avea loc pe 7 martie și a fost planificată după conferința privind Ucraina convocată de președintele francez Emmanuel Macron.

Ne puteți urmări și pe Google News

Europa, gata să ajute Republica Moldova

Întâlnirea miniștrilor își propune să dezvolte idei specifice privind apărarea cibernetică, producția de arme, protecția țărilor amenințate de Rusia, în special Republica Moldova, protecția graniței Ucrainei cu Belarus și operațiunile de deminare.

Republica Moldova, Ucraian

Republica Moldova. Sursa foto: Dreamstime.com

Ce planuri are Rusia

Pe 28 februarie, regiunea separatistă Transnistria a rugat Rusia să-i ajute economia să reziste „presiunii” din partea Moldovei la așa-numitul „congres al deputaților de toate nivelurile”. Analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) din SUA consideră că țara condusă de Vladimir Putin ar putea folosi declarația „congresului” pentru a justifica o serie de acțiuni și acorduri de consolidare a operațiunilor hibride care vizează destabilizarea și polarizarea Republicii Moldova înaintea discuțiilor de aderare ale țării la Uniunea Europeană şi viitoarele alegeri prezidenţiale din Moldova de anul acesta, potrivit Reuters.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova a mai declarat că relațiile dintre Republica Moldova și Rusia că se află la cel mai jos nivel din istorie. „Relațiile diplomatice sunt la cel mai jos nivel din istoria noastră a relațiilor diplomatice. E un lucru care se explică, având în vedere circumstanțele în care ne aflăm, agresiunea barbară a Federației Ruse împotriva Ucrainei nu poate avea alt rezultat decât reducerea semnificativă a nivelului de relații pe care îl avem cu Federația Rusă.”