Republica Moldova clasată pe locul 31 la capitolul libertatea presei. Țările care au înregistrat regresii
- Ana Munteanu
- 2 decembrie 2024, 21:21
Republica Moldova s-a clasat pe locul 31 din 180 de state la capitolul libertatea presei. De asemenea, o regresie se atestă în cazul statelor precum: Rusia, Belarus și Kazahstan. Datele sunt incluse în studiul „Indicele Libertății Presei”, prezentat luni în cadrul forumului mass-media, care s-a desfășurat la Chișinău.
Raportul, efectuat de Reporters Without Borders, a identificat în mass-media din Republica Moldova actori care ar realiza atacuri asupra libertății presei. Este vorba de atacuri cibernetice, atacuri nefizice asupra vieții jurnalistice, presiune și defăimare. Acțiunile ar fi luat amploare începând cu anul 2017 și 2018, iar în anul curent aceste atacuri ar fi devenit vizibile.
Forumul mass-media reunit la Chișinău
La forum mass-media au participat jurnaliști și experți internaționali, dar și reprezentanții instituțiilor statului. La eveniment s-a discutat despre cele mai importante subiecte ce vizează activitatea presei din Republica Moldova. Este vorba de securitatea jurnaliștilor, subvenționarea mass-mediei, pârghii de protecție a jurnaliștilor față de atacuri și intimidări, implementarea politicilor neprimejdioase de muncă, modificarea codului deontologic, după mai multe consultări cu breasla jurnalistică.
În rezultatul discuțiilor de panel și celor din atelierele tematice este elaborată și propusă pentru adoptare Rezoluția Forumului Mass-Media 2024. Documentul este transmis autorităților naționale, reprezentanţelor şi ambasadelor străine, organizaţiilor şi experţilor europeni şi internaţionali care monitorizează dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.
Președinta Maia Sandu, declarații la deschiderea forumului
Șefa statului Maia Sandu a specificat că forumul mass-media reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente ale breslei, unde se discută teme extrem de importante pentru toată societatea. Oficialul s-a referit la „fenomenul dezinformării, care a marcat alegerile” din această toamnă. De asemenea, Maia Sandu a îndemnat jurnaliștii să informeze cetățenii despre drumul țării spre Uniunea Europeană – deziderat consemnat acum și în Constituția Republicii Moldova.
„Înțelegem rolul major al presei libere pentru păstrarea democrației și suntem dedicați creării unui mediu în care presa liberă să-și poată îndeplini acest rol. Fondul pentru subvenționarea mass-media este un exemplu. Noua lege la care se lucrează este un alt exemplu de efort pe care-l facem, pentru ca să creăm acest mediu. Pe viitor, vă rog să continuăm eforturile comune în lupta împotriva dezinformării. Să facem eforturi ca fiecare cetățean să înțeleagă ce înseamnă Uniunea Europeană - de la orașe până la cele mai mici sate, în română, în rusă și în alte limbi ale minorităților naționale”, a spus Maia Sandu.
„Jurnalismul onest este scutul democrației și al valorilor noastre comune. Să facem un front comun în apărarea democrației, pentru că doar împreună putem răspunde provocărilor acestor vremuri. Aveți tot sprijinul meu în această misiune”, a afirmat Maia Sandu.
„Dezinformarea reprezintă o crimă împotriva democrației”
Prezent la eveniment, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a specificat că democrația prosperă doar în lumea adevărului.
„În pofida tuturor încercărilor, moldovenii au rămas fermi și au ales adevărul în locul minciunilor. Lupta împotriva dezinformării este departe de a fi încheiată. Suntem pe linia frontului alături jurnaliști. Totodată, adevărata presă nu ar putea exista fără responsabilitate. Societatea Republicii Moldova merită o presă independentă. Acest lucru poate fi obținut inclusiv prin colaborarea dintre Guvern, societatea civilă, parteneri externi și mass-media”, a menționat oficialul.
Forumul Mass-Media este organizat de Consiliul de Presă din Republica Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent și Asociaţia Presei Electronice. Evenimentul se află la cea de-a noua ediție. Acesta se convoacă pentru a dezbate problemele cu care se ciocneşte comunitatea jurnalistică din Republica Moldova.