Republica Moldova va semna cererea de aderare la Zona Unică de Plăți în Euro

Republica Moldova va semna cererea de aderare la Zona Unică de Plăți în Euro Sursa foto:pixabay.com

Republica Moldova va semna, pe 30 ianuarie, cererea de aderare la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA). Banca Națională a Moldovei a anunțat că evenimentul este de importanță națională, în contextul aderării la Uniunea Europeană.

Republica Moldova face un pas important prin aderarea la Zona Unică de Plăți în Euro. Exercițiul este implementat prin intermediul Proiectului Twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar al Republicii Moldova", finanțat de Uniunea Europeană, potrivit radiomoldova.md.

Implementarea zonei unice de plăți în euro (Single Euro Payments Area - SEPA) urmărește extinderea procesului de integrare europeană și în domeniul plăților de valoare mică în euro, prin crearea unei piețe unice la nivel european pentru plățile în euro.

Inițial, SEPA corespundea unui spațiu geografic format din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Monaco.

Ne puteți urmări și pe Google News

În prezent, SEPA include 34 de state din Europa, dar și teritorii situate în afara Uniunii Europene, ca urmare a încheierii unor acorduri care vizează participarea la schema SEPA a unor instituții financiare din afara Uniunii Europene.

Conceptual, SEPA reprezintă o zonă în care toate plățile în euro, inclusiv cele transfrontaliere, sunt tratate ca plăți naționale, adică fără a mai exista o diferențiere între plățile naționale și cele transfrontaliere.

Republica Moldova, pași spre UE. Maia Sandu a vorbit cu Ursula von der Leyen

În contextul pregătirilor pentru aderarea la Uniunea Europeană, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o convorbire telefonică cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Discuția s-a axat pe următorii pași pe care urmează să-i întreprindă Republica Moldova pe calea aderării la Uniunea Europeană.

Maia Sandu i-a mulțumit Ursulei von der Leyen pentru sprijinul acordat Republicii Moldova, precum și pentru că a venit cu recomandarea către Consiliul UE să inițieze negocierile de aderare a Moldovei la blocul comunitar.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Președinta Maia Sandu a reafirmat angajamentul autorităților de continuare a reformelor inițiate pentru ca Republica Moldova să devină stat membru al UE.

Săptămâna trecută, Dorin Recean a anunțat că ministra pentru Afaceri Europene, Cristina Gherasimov, va fi și negociator-șef al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, în procesul de aderare.

Anterior, Dorin Recean anunțase în cadrul ședinței Guvernului de pe 24 ianuarie că Gherasimov va conduce Biroul pentru Integrare Europeană, după ce Nicu Popescu și-a dat demisia.

Cristina Gherasimov a activat în calitate de cercetătoare în cadrul Centrului Robert Bosch pentru Europa Centrală și de Est, Rusia și Asia Centrală, de la Consiliul German pentru Afaceri Externe (DGAP).