Editura Evenimentul si Capital

Reporter în Apuseni! Blăjeni, satul unde Horea şi Iancu vor fi îngropaţi a doua oară

Profesorul Gheorghe Ştefan mi-a predat o adevărată lecţie de istorie despre trecutul localităţii unde s-a născut, Blăjeni. Acest om a slujit catedra timp de 58 de ani FOTOGRAFII: DAN GHEORGHE
Autor: | | 1 Comentarii | 3633 Vizualizari

Domnul profesor. Pun accent pe imaginea sa mai întâi. Înalt, lat în spate, cu privirea dârză. Ţi se uită în ochi şi te cumpăneşte. Apoi îi auzi vocea baritonală. Are lecţia pregătită. La cei 82 de ani ai săi, Gheorghe Ştefan e deja o legendă a Blăjenilor

Apusenii sunt ei munţi fermecători în peisaj şi legende. Dar locuitorii lor apar mai presus de orice înaintea călătorului.

„Nu se poate să străbaţi dorul Crişului Alb fără să stai de vorbă cu domnul profesor”, aud în jurul meu poeticul sfat.

La catedră timp de 58 de ani

Cei care rostesc aceste cuvinte, „domnul profesor”, o fac cu emoţie şi nesfârşit respect. Pentru un om care a stat 58 de ani la catedră.

Cei mai mulţi, 37, chiar la şcoala din centrul satului său. Unde a şi cerut, încă din tinereţe, să lucreze. Căci, îmi zice, de pământul şi de casa lui nu s-a desprins niciodată.

Profesor de Istorie şi de Geografie. Agale îşi găseşte locul în fotoliu, pe prispa casei sale. Pe care cu mâinile lui a construit-o cândva. Îşi începe, în cuvinte bine cumpănite, povestea. E dascăl în fiecare virgulă pe care mi-o transmite, în fiece respiraţie.

Nu s-a desprins de satul lui

S-a născut în 1936, în Blăjeni. Facultatea de Istorie o absolvă la Timişoara, iar pe cea de Geografie la Bucureşti. A predat cinci ani în Criş. Şi 11 ani în Gura Barza. Pe urmă în localitatea sa de baştină. Până a ieşit la pensie, în 1988. Dar până în 2003 nu a plecat din faţa elevilor săi.

Să părăsim lumea cifrelor. Pentru că la altceva vrea să se refere. Istoria localităţii sale. Lecţia începe.

„Comuna noastră participă la patru evenimente mari”, spune cel care este şi autor al monografiei locale.

A stat de vorbă, ani la rând, cu bătrânii satului, de la care a cules preţioase nestemate asupra trecutului, ascunse în lăzile de zestre.

Răscoala lui Horea

A fost mai întâi răscoala lui Horea. Se întâmplă ceva în satul lui, în ziua de 4 februarie 1784. Pe dealul Păltinei. Aici se întâlnesc trei conducători ai revoltei. Cloşca, Crişan şi Ionuţ Horea. Întreb cine e Ionuţ. E fiul lui Horea. Fiul său avea pe atunci 18 ani.

„ Despre el nu se scrie în cărţile de istorie”. În momentul respectiv Horea, tatăl, se afla pe Valea Ampoiului, adunând o bună parte din oastea ţărănească.

Aici, pe dealul Păltinei, Crişan, Cloşca şi Ionuţ rostesc legământul de-a lupta până când li se va face dreptate moţilor.

Vreau să ştiu ce s-a întâmplat după răscoală cu Ionuţ. A plecat în Banat. Acolo ar fi rămas toată viaţa. De aceea i s-a pierdut urma în izvoarele scrise.

Mormintele de pe dealul Brânduşelor

Blăjenarii participă în timpul răscoalei la „aprinderea castelului de la Crişcior”. Ei sunt conduşi de Nicola Bibarţ, căpitan în oastea lui Horea. Grupul lor ajunge până în apropiere de Deva, unde era tabăra de bază a răsculaţilor.

Vine ziua de 11 noiembrie. Horea spune oamenilor lui să meargă la casele lor. Venise frigul şi nu erau îmbrăcaţi pentru iarnă. Armata maghiară îi urmăreşte pe cei aflaţi în retragere, atacându-i în apropiere de Blăjeni, la Mihăileni.

„Aici are loc o luptă mare”. Au căzut 84 de blăjenari. Sunt îngropaţi pe dealul Brânduşelor. Mormintele lor se mai văd şi azi în acel loc.

Despre Nicola Bibarţ aflu că e înmormântat în cimitirul de lângă biserica din Plai. E un sat aparţinător de comuna în pragul căreia mă aflu.

Prietenul lui Avram Iancu

Al doilea moment important din istoria acestei localităţi e legat de revoluţia din 1848. Profesorul Gheorghe Ştefan îmi spune că informaţiile pe care mi le va da în continuare le-a cules cu mult timp în urmă de la un bătrân de 96 de ani care se numea Mic Solomon. Şi că, la rândul lui, cunoştea întâmplările acelea de la cei din neamul lui Nicola Bibarţ.

Avram Iancu a venit adesea în Blăjeni, înainte de revoluţie. Avea un prieten, preot, pe care îl chema Grigore Ciocan. Casa lui Grigore era în vale, aproape de locul în care e azi gospodăria unde am ajuns eu, la domnul profesor. Locul acesta e cunoscut de localnici drept Popeşti. Tocmai pentru că aici a fost demult locuinţa preotului.

Iancu venea pe drumul dinspre Păltinei, „pe plai în sus”, trecând prin Padeş, coborând în cele din urmă spre satul prietenului său.

Adunarea de împăciuire

În vremea când făcea meseria de avocat, Avram Iancu ajunge pe meleagurile acestea şi cu o misiune oficială. O împăciuire între satele Sohodol şi Blăjeni. Oamenii nu se înţelegeau cum să împartă păşunea. Adunarea între cele două comunităţi are loc pe dealul Bărbosu, în satul Budeşiţa.

Alt capitol despre Iancu e legat de locurile în care s-a ascuns, după revoluţie. Husarii îl urmăreau. El îşi găseşte refugiu în câteva peşteri, între care şi cea care până azi îi poartă numele, aflată la 15 kilometri de Blăjeni.

Se ştie precis că Avram Iancu s-a ascuns, după înfrângerea revoluţiei de la 1848, într-o peşteră care azi îi poartă numele, din apropierea Blăjenilor

Peştera lui Iancu

Dacă în alte părţi sunt mai degrabă legende, în schimb despre peştera lui Iancu datele sunt precise. „Femeile din Blăjeni i-au dus tot timpul mâncare”, cât a stat ascuns în acea cavernă. Greu de spus dacă a stat acolo zile sau luni. Asta nu se va cunoaşte niciodată.

Biserica din apropierea satului Plai asunde ea însăşi o poveste. În cimitir este înmormântat Nicola Bibarţ, căpitan în oastea lui Horea, conducătorul blăjenarilor

Jertfa din propria familie

În centrul acestei comune, aflată în judeţul Hunedoara, se află un monument care aminteşte de jertfa zecilor de blăjenari în timpul Primului Război Mondial. E al treilea eveniment major la care profesorul Ştefan face referire. Cât despre al patrulea, acesta atinge, prin sânge, chiar familia sa. Tatăl lui, pe care îl chema tot Gheorghe Ştefan, şi-a dat viaţa pe câmpul luptelor din Al Doilea Război Mondial, la Cotul Donului, în dreptul localităţii Rispotov. Abia împlinise 30 de ani. „Aveam atunci patru ani şi fratele meu şase ani”. Din acest sat au plecat la luptă 15 bărbaţi şi numai trei s-au întors.

Amintiri. Şi atât

ATENTIE, SOFERI! Risti o AMENDA de 725 lei daca nu ai asta in masina!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI