Reportaj la Polul Frigului

Reportaj la Polul Frigului

Reporterul EVZ a fost ieri la Întorsura Buzăului, unde s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură din această iarnă.

Întorsura Buzăului, ieri-dimineaţă, ora 7.00: -31 oC. Polul frigului în România, în iarna 2008-2009. Dis-de-dimineaţă, la staţia meteorologică din Întorsură au năvălit televiziunile şi ziariştii.

Pe străzile din oraş, scăldate în razele soarelui de iarnă ce a urcat mercurul din termometre până la -15 0C, localnicii îşi vedeau liniştiţi de treabă. Ceea ce pentru restul ţării pare o secvenţă din iernile Siberiei pentru oamenii din Întorsura Buzăului e ceva absolut obişnuit.   „Mai mint şi ăştia de la meteo“

Înainte de prânz, pe străzile din Întorsură doar câţiva localnici puteau fi văzuţi, dar nu pentru că ar fi stat ascunşi la căldură. „Elevii sunt la şcoală, iar oamenii la muncă. Dacă mergeţi în pădure, o să-i vedeţi şi acolo. Vă spun eu, e mai bine aici, la -20 de grade C, decât în Bucureşti la -5 grade C. Am fost student acolo, cel mai aprig ger l-am prins în Bucureşti“, afirmă viceprimarul Tiberiu Hermenean.   Lângă staţia meteorologică, moş Gheorghe, un bătrân cu faţa arsă de soare şi ger, cu căciulă de oaie îndesată până peste sprâncene şi mânuşi din fâş cu un deget, susţine că de fapt este şi mai frig decât se zice la televizor. „Mai mint şi ăştia de la meteo.

De la Peco până aici la staţie e diferenţă de trei grade“, explică moş Gheorghe. De la „Peco“ şi până la staţia meteo sunt 100 de metri. „Dar noi suntem obişnuiţi cu asta. Ne-am pregătit: am pus vitele în grajd, porcii la căldură, nu sunt probleme. În fiecare an e frig, n-a îngheţat apa în fântână“, adaugă moş Gheorghe.   Frigul de îngheaţă pietrele a atras la Întorsura Buzăului şi un domn de la Associated Press, după cum zic autorităţile locale. „A venit, a văzut că nu-i bai cu gerul, s-a dus la zimbri, la Vama Buzăului. E însorit acum, aşa nişte imagini frumoase a tras“, spune viceprimarul Tiberiu Hermenean.   Uimit de interesul presei faţă de temperaturile din oraşul său este şi primarul Leca Băncilă. „Nici nu ştiu de ce vă uimesc pe voi temperaturile astea. În fiecare an e la fel: e frig, cel mai frig, îngheaţă Buzăul, dar nimeni pe aici nu se miră. Oamenii ştiu la ce să se aştepte“, afirmă primarul Băncilă. Şi mai frig de Boboteaza pe rit vechi

Meteorologul de serviciu, Craiu Clinciu, face naveta cu trenul de la Braşov, iar cei patru kilometri de la gară până la staţia meteo îi parcurge pe jos. „Azi-dimineaţă am venit cu mustaţa plină de promoroacă, ziceai că am căzut cu faţa în zăpadă. Localnicii sunt însă obişnuiţi. Când îi văd pe ger pe biciclete, mă ia frigul“, povesteşte meteorologul.

Clinciu trimite date din oră în oră. Instalaţia de măsurare este, probabil, de pe vremea lui Celsius: două termometre şi un aparat de măsurat umiditatea, într-o căsuţă din lemn. Afară mai e un ventilator din acelea folosite pentru măsurarea vitezei şi a direcţiei vântului şi o sferă din sticlă pusă într-un par, care măsoară luminozitatea soarelui.

Pe la 12 şi jumate deja se încă lzise, erau cam -12 grade C, iar meteorologul, după ce analizase cerul, decretase că nu se va face mai rece. De altfel, localnicii din Întorsură se aşteaptă la o porţie zdravănă de ger abia pe 17-18 ianuarie, când e Boboteaza după ritul vechi.

MINIME RECORD

„Mica Siberie“ din România   Întorsura Buzăului este una dintre localităţile unde s-au înregistrat cele mai mici temperaturi din ţară, alături de Miercurea Ciuc şi Joseni, din judeţul Harghita. Zona dintre cele trei localităţi este cunoscută şi sub denumirea de „Mica Siberie“. Staţia meteorologică de la Întorsura Buzăului, înfiinţată în 1939, a înregistrat mai multe recorduri importante: cea mai mică temperatură a lunii noiembrie: - 22 de grade C, în 2005, şi cea mai scăzută temperatură a lunii martie: - 31,4 grade C, în 1952. Minima absolută înregistrată în România a fost pe 25 ianuarie 1952, la Bod, judeţul Braşov: - 38 de grade C. (Adrian Moise)

Ne puteți urmări și pe Google News