Reportaj de la întrecerea navelor de pe Marea Neagră. Marinarii de pe bricul Mircea i-au bătut pe omologii lor ruși și bulgari

Reportaj de la întrecerea navelor de pe Marea Neagră. Marinarii de pe bricul Mircea i-au bătut pe omologii
lor ruși și bulgari

Regata din Marea Neagră, la care participă și bricul românesc Mircea, a ajuns în Rusia. Reporterul „Evenimentul Zilei”, Mihnea-Petru Pârvu, transmite din Rusia în mijlocul unei atmosfere în care slavii tind să devină o nouă superputere care dinamitează pacea din Europa. Velierul Marinei Române a ajuns în portul rusesc Novorossiysk în cadrul unui concurs destinat ambarcațiunilor cu vele.

Primul lucru care te șochează atunci când calci pentru prima oară pe pământ rusesc sunt copiii. Aproape că numărul minorilor este egal cu al adulților. Politica de dezvoltare demografică a lui Putin din ultimii 15 ani își arată din plin roadele. Novorossiysk-ul, cel mai important port comercial rusesc la Marea Neagră, nu face excepție. Dintre cei peste șase mii de vizitatori pe care i-a primt la bord Nava Școală Mircea, în cele trei zile de escală de după prima etapă a SCF Tall Ships Regatta Black Sea 2014, jumătate au fost copii. De altfel, tot orașul de 350.000 de locuitori pulsa de tinerețe.

Al doilea lucru care impresionează este un copleșitor sentiment patriotic. Cu atât mai mult dacă ai ocazia să fii martor la una din marile lor sărbători naționale. La fel cum s-a întâmplat cu marinarii de pe bricul Mircea care au debarcat, după ce s-au clasat pe locul al III-lea în prima etapă a concursului nautic, fix în ajunul sărbătorii din 9 mai, când rușii aniversează cu un fast specific lor data la care Germania nazistă a capitulat.

O defilare în rit sovietic

Ne puteți urmări și pe Google News

La ora zece și jumătate, peste 50.000 de inși – nechemați de nimeni și îmbrăcați în haine de sărbătoare – cu cocarde și stegulețe în culorile drapelului rusesc erau aliniați, cuminți, de o parte și de alta a bulevardului unde tocmai începuse parada militară. Au defilat, pe rând, militari din mai toate armele, inclusiv un pluton de cazaci, care au făcut furori în rândul asistenței feminine care i-au aplaudat la scenă deschisă. Aplaude sincere și strigăte de „ura” și Rusia au primit și celebrele lansatoare mobile de rachete „katiușa”. Doar tancurile au lipsit de pe străzile Novo­rossiysk-ului... Mulțimea s-a dispersat în liniște, așa cum se adunase.

Atât statuile comemorative al eroilor Armatei Roșii precum și statuia lui Lenin aveau în jurul soclului mormane de flori. O chestie care îți dă fiori am văzut-o la statuia ce înfățișa un soldat sovietic. Un grup de puști, de maximum 16 ani, cu căști pe urechi și iPhoane în mână, au venit, au așezat câte o floare lângă soclu și s-au înclinat cu respect. Copiii unei națiuni, conștientă de măreția și puterea sa. Și n-ai cum să  nu faci comparații  în capul tău. Oare la noi câți mai știm că Mărășești înseamnă și altceva în afară de o marcă de țigări.  

Uriașul crucișător Admiral Mihail Kutuzov este unul din punctele de atracție ale principalului port rusesc la Marea Neagră

Bricul Mircea, mereu pe podium

În altă ordine de idei, organizarea rușilor a fost mai bună ca cea de la Varna, locul din care s-a dat startul regatei. Doar conexiunile Wi-Fi erau la fel de slabe. Iar la Novorossiysk, marinarii de pe bricul Mircea și de pe goeleta românească Adornate au cucerit toate trofeele la volei și fotbal pe plajă și „trasul la parâmă”. Rușii de pe marile veliere Kruzenshterm, Sedov, Mir și Nadezhda nici măcar n-au contat.

La fotbal, spre exemplu, „naționala” noastră i-a bătut pe bulgarii de pe barchetina Caliacra cu 30 - 1! Iar golul bulgarilor a fost, de fapt, un autogol. După trei zile de relaxare, bricul Mircea a ridicat ancora și a pornit într-o croazieră de repoziționare a flotei, spre Soci. Loc în care președintele Putin se află în aceste zile într-o mică vacanță. EVZ este singurul cotidian care are acreditat un reporter la bordul N.S. Mircea pe toată durata regatei SCF Tall Ships Black Sea 2014, eveniment nautic fără precedent în Marea Neagră.

Copiii au fost fascinați de bricul Mircea

Votca, mai scumpă ca în România

Nivelul de trai al locuitorilor din orașul de la poalele Caucazului este vizibil superior față de al constănțenilor, spre exemplu. Oamenii sunt relaxați, iar stres-ul pare doar un cuvânt din dicționar. Prețurile sunt mai mari la alimente și haine. Practic, doar țigările sunt mai ieftine, cam la jumătate de preț din cât dăm noi pe ele. Astfel, un pachet de Kent care în România se vinde cu 14,30 lei, aici costă 70 de ruble, adică ceva mai mult de șapte lei.

Paradoxal, votca, imaginea de țară a Rusiei, este la prețuri mai mari ca la noi. Pentru o sticlă de 70 cl., de calitate medie, care acasă costă 30 de lei, la Novorossiysk scoți din buzunar peste 400 de ruble, adică 40 și ceva de lei! La piață, toate sunt mai scumpe. Și carnea, și zarzavaturile sau legumele te bagă în cheltuială mare. Doar un coleg ziarist, îmbarcat și el la bordul bricului, a dat lovitura. A găsit un magazin de încălțăminte cu reduceri substanțiale și a luat vreo cinci perechi de pantofi de calitate foarte bună, cu veo 5.000 de ruble. Ceva mai mult de 100 de euro! Marinarii noștri au fost mult mai cumpătați.

Frumoasele rusoaice

Marinarii s-au declarat satisfăcuți și au acordat note maxime rusoaicelor în urma unei exigente evaluări. Extrem de îngrijite și foarte bine îmbrăcate, rusoaicele nu și-au dezmințit reputația de femei fatale. Și, pe deasupra, de viață... La Crew Party – petrecerea echipajelor de pe cele 17 nave participante la epocala regată din Marea Neagră – fetele și-au dat măsura valorii! Practic, n-am văzut ruisoace sub 30 de ani care să nu poată concura cu șanse reale la orice concurs de miss!

Rusoaicele l-au confundat pe reporterul EVZ cu un american