Replica lui Volodimir Zelenski pentru Elon Musk. CEO-ul Tesla a susținut că Peninsula Crimeea ar trebui să rămână Rusiei
- Andra Puiu
- 4 octombrie 2022, 06:50
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a răspuns fondatorului Tesla, Elon Musk. CEO-ul Tesla a scris pe Twitter că pensinsula Crimeea, anexată ilegal de ruși în 2014, ar trebui să rămână a Rusiei.
Volodimir Zelenski a postat pe Twitter un sondaj cu întrebarea: „Care Elon Musk vă place mai mult?”. De asemenea, președintele Ucrainei a oferit și două variante de răspuns: „Cel care sprijină Ucraina” și „Cel care sprijină Rusia”.
În primele 20 de minute de la postare, sondajul a adunat peste 267.000 de voturi. Peste 90% dintre cei care au răspuns îl preferă pe Elon Musk care susține Ucraina. Această postare vine după ce miliardarul a făcut mai multe propuneri pentru pace între Ucraina și Rusia.
CEO-ul Tesla a publicat pe Twitter un sondaj pentru urmăritorii săi. Acesta le cerea să voteze cu da sau nu pentru cele patru propuneri ale sale pentru pace. Răspunsurile nu au fost totuși cele așteptate de miliardar. Așadar, el a fost aspru criticat pentru că a preluat ideile președintelui rus. El susținea că peninsula Crimeea ar trebui să rămână a Rusiei. După ce a primit un val de critici, Musk a postat un nou sondaj. În acesta, el propune ca oamenii din Donbas și Crimeea să aleagă dacă vor să fie parte a Ucrainei sau a Rusiei, informează Digi24.
Anexarea Crimeii de Rusia
În anul 2014, Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea care aparține Ucrainei. Regiunea a fost integrată cu forța în Federația Rusă drept Republica Crimeea și orașul federal Sevastopol. La 17 martie 2014, Consiliul Suprem nelegitim al Crimeii, pe baza rezultatelor referendumului, a adoptat o rezoluție Despre independența Crimeii. În aceeași zi, Vladimir Putin a semnat un decret prin care a recunoscut Crimeea ca stat independent.
O acțiune similară cu cea din 2014 a avut loc zilele acestea. În republicile populare Donețk și Lugansk, precum și în regiunile Herson și Zaporojie din Ucraina, au fost organizate referendumuri privind anexarea regiunilor de Rusia. Votul a început de vineri, 23 septembrie. Ultima zi de vot a fost pe data de 27 septembrie. În urma votului, pe 30 septembrie, liderul de la Kremlin a semnat decretele pentru anexarea regiunilor.