Renumărarea voturilor, măsuri de securitate extreme. Sunt diferențe față de rezultatele oficiale

Renumărarea voturilor, măsuri de securitate extreme. Sunt diferențe față de rezultatele oficiale Sursa foto: wikipedia

Renumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale este în plină desfășurare. Biroul Electoral Central a luat măsuri stricte pentru a păstra confidențialitatea datelor. De exemplu, fișetele în care sunt puse documentele așezate în raza de acţiune a camerelor de filmare din sistemul de supraveghere. Conform surselor EVZ, există, deja, diferențe semnificative față de rezultatele oficiale date publicității în urmă cu 3 zile.

O circulară trimisă de Biroul Electoral Central astăzi către toate birourile județene îi obligă pe cei care numără voturile să păstreze "cu maximă strictețe condifențialitatea datelor".

Renumărarea voturilor, măsurile de securitate

„Atragem atenția asupra obligației de a păstra cu maximă strictețe condifențialitatea datelor înscrise în procesele-verbale centralizatoare privind consemnarea rezultatului renumărării voturilor valabil exprimate și a voturilor nule.

Vă rugăm să comunicați procesele-verbale menționate la data de 1 decembrrie a.c., ora 22.00, în condițiile stabilite prin respectiva decizie și să asigurați păstrarea, depozitarea și transportarea în condiții de siguranță a versiunilor originale ale acestora”, se arată în circulară.

Buletin de vot

Buletin de vot. Sursa foto: Arhiva EVZ

 

BEC vrea ca documentele în versiune electronică trebuie să fie deţinute doar de către preşedintele biroului electoral, iar cele în format fizic să fie păstrate în fişete închise cu o cheie deținută exclusiv de către acesta.

Măsurile de securritate nu se opresc aici. Fișetul în care sunt puse documentele şi materialele electorale trebuie și el să fie sigilat si așezat în raza de acţiune a camerelor de filmare din sistemul de supraveghere în vederea asigurării siguranţei spaţiului de lucru al biroului electoral.

„Totodată, în aplicarea dispoziţiilor deciziei mai sus menţionate, este imperativ ca atât membrii cât şi personalul tehnic auxiliar şi statisticienii birourilor electorale judeţene, ai Biroului electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate şi ai birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti să fie implicaţi în mod concret, egal, susţinut si continuu în procesul de renumărare, sub coordonarea preşedintelui biroului electoral”, se mai arată în documentul de la Biroul Electoral Central.

Elena Lasconi: Au decis să schimbe regulile jocului

Decizia de renumărare a voturilor nu este, însă, pe placul USR. Președinta partidului, Elena Lasconi, care pleca în turul doi cu șanse reale de a junge în fotoliul de la Cotroceni, a numit cei doi dușmani ai României și a denunțat "schimbarea regulilor jocului".

Elena Lasconi USR

Elena Lasconi, USR. Sursa foto: Facebook

„România are în acest moment doi dușmani, două sisteme. Cel mai rău sistem: Rusia și un sistem construit vreme de 35 de ani de către politicieni care au văzut doar propriul interes.

Ajunge. De noi depinde dacă lăsăm Rusia să ne facă agenda și tot de noi depinde dacă lăsăm impostori cu interese dubioase să ne conducă, de indivizi care, pentru binele lor și al prietenilor lor, ar fi în stare să dea foc la țară.

Duminca trecută, 9,5 milioane de români au votat în țară și în Diaspora și vă mulțumesc pentru asta și doar nouă numiți politic au decis că voința voastră nu contează.

Au decis să schimbe regulile jocului doar pentru că pot. Sunt în fața dumneavoastră și am am un mesaj foarte simplu: nu îi voi lăsa să-și bată joc de democrație și de voința voastră.

Nu voi ceda. Românii știu cine este adevăratul mincinos”, a declarat Elena Lasconi.

Și Nicușor Dan e împotrivă

Nici primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, nu agreează decizia CCR de renumărare a voturilor.

Nicușor Dan

Nicușor Dan. Sursă foto: Captură video Facebook

"Eu cred că decizia Curţii Constituţionale este nejustificată, pentru că a tratat contestaţia unui candidat care a obţinut 1% şi care în mod evident nu are nicio şansă să intre în turul doi, şi pentru că induce o disproporţie între măsura care s-a luat acum şi măsurile care s-au luat la alte tipuri de alegeri", a declarat edilul.

Diferențe semnificative

Curtea Constituțională (CCR) a amânat pentru luni, 2 decembrie, ședința în care va soluția cererea de anulare a primului tur al alegrilor prezidențiale. Potrivit aceloraşi surse, instanţa constituţională aşteaptă finalizarea renumărării votului.

Conform surselor EVZ, există, deja, diferențe semnificative față de rezultatele oficiale date publicității în urmă cu 3 zile.

Jurnalistul Dan Andronic anticipase că procedura de renumărare a voturilor ar urma să scoată la iveală diferențe semnificative și voturi trecute de la Ludovic Orban la Elena Lasconi, fapt confirmat după renumărarea a 50% din voturi.

Jurnalistul Mirel Curea a dat câteva exemple: "Galați 200, Ilfov 400, Prahova 300. Acesta este numărul de voturi trecute de la Ludovic Orban la Elena Lasconi, după numărarea a doar 50 la sută din buletine".