Remedii şi pastile interzise în răceli ori gripe

Remedii şi pastile interzise în răceli ori gripe

Nu folosiţi aspirină sau antibiotice dacă suferiţi de o viroză sau de gripă. Şi remediile gen mămăligă pe piept sau şosete cu oţet ori spirt pot aduce neplăceri.

Paracetamolul şi ibuprofenul ar trebui să fie de bază în tratarea răcelilor şi gripelor la copii, în niciun caz aspirina sau antibioticele, iar situaţia este valabilă şi în cazul adulţilor. Efectul abuzului de antibiotice este degradarea imunităţii, iar în cazul aspirinei riscul este să apară (în cazuri rare), o afecţiune neurologică gravă numită boala Reye. "Antibioticele sunt excluse pentru tot ce înseamnă virus"

Sezonoul răcelilor şi gripelor durează din luna septembrie până în martie, circa 80% dintre toate răcelile dintr-un an înregistrându-se în această perioadă.

Momentan, în România nu a fost identificat niciun virus gripal în circulaţie, însă numărul celor diagnosticaţi cu infecţii respiratorii a crescut de la o săptămână la alta (peste 115.000 de bolnavi săptămâna trecută, faţă de 87.000 în prima săptămână din luna octombrie).

În acest context, medicii atenţionează că nu e bine să folosim orice pastile sau remedii. Administrarea de aspirină, spre exemplu, pe fondul unei infecţii virale poate cauza, în special la copiii sub 15 ani, aşa numitul sindrom Reye, boală care se manifestă după 3-7 zile de la adminstrarea medicamentului, cu greţuri şi vărsături bruşte, necorelate cu o problemă gastrointestinală, apatie, vorbire indescifrabilă, somnolenţă.

Pe măsura ce leziunile cerebrale se agravează, pot să apară confuzie, respiraţii rapide, comportament agresiv, convulsii şi în final chiar coma. Nici antibioticele nu trebuie luate din prima, dacă vă dă târcoale o răceală. "Sunt excluse pentru tot ce înseamnă virus. Antibioticele se dau numai dacă apar suprainfecţii microbiene. Însă acestea trebuie evidenţiate prin culturi (exudat nazal sau faringian). Se face antibiogramă, se observă la ce este sensibil microbul şi abia apoi se dă antibiotic", este recomandarea medicului de familie Remus Lupu.

Compresele cu sare sau mămăligă încinsă aplicate pe piept sau "frecţiile" cu substanţe iritante gen oţet sau spirt sunt printre leacurile frecvent folosite la noi, care pot fi periculoase.

"Aplicaţiile cu sare sau mămăligă fierbinte pot provoca arsuri, destul de severe uneori. Şosetele cu alcool, oţet, ca şi masajul cu spirt sau oţet pot produce arsuri, iritaţii şi chiar intoxicaţii. În plus, masajul efectuat de persoane neavizate poate produce leziuni la nivelul vaselor de sânge, nervilor sau articulaţiilor", atrage atenţia Alexis Cochino, pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu", din Bucureşti.

MIT ŞI ADEVĂR

Răceşti dacă ieşi cu părul ud afară

  • "Dacă ieşi afară cu părul ud, o să răceşti". Un mit, spun secialiştii. S-au făcut cercetări asupra acestui subiect pe voluntari care au fost rugaţi să se ude la păr şi apoi să meargă într-un loc rece. Aceştia nu au avut o probabilitate mai mare de a răci, în comparaţie cu voluntari care au stat la căldură.
  • "Vremea rece cauzează răcelile". Nu s-a dovedit asta niciodată. Unele teorii sugerează faptul că numărul mai mare de viroze din sezonul rece e cauzat de faptul că oamenii stau mai mult în interior, unde probabilitatea de transmitere a virusurilor e mai mare.

Citiţi şi:

  • Vitamina C şi zincul scurtează şi "îmblânzesc" răcela
  • Gripa porcină revine şi în 2011! Cocktailul de virusuri gripale din acest an, neobişnuit
  • Românii nu mai vor să se vaccineze antigripal. Scăderi masive ale imunizărilor în ultimii ani
  • Vine gripa! EVZ îţi prezintă ghidul complet de vaccinare