Evenimentul Zilei > Politica > Remanierea guvernamentală, un alt scandal interminabil între Iohannis și Dăncilă. Până unde merge PSD să o răzbune pe Lia Olguța Vasilescu
Remanierea guvernamentală, un alt scandal interminabil între Iohannis și Dăncilă. Până unde merge PSD să o răzbune pe Lia Olguța Vasilescu

Remanierea guvernamentală, un alt scandal interminabil între Iohannis și Dăncilă. Până unde merge PSD să o răzbune pe Lia Olguța Vasilescu

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, vineri, că președintele Klaus Iohannis i-a comunicat deja că nu o va numi pe Lia Olguța Vasilescu la conducerea Ministerului Dezvoltării și nici pe Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor.

 

Șeful statului nu i-a eliberat încă din funcții pe actualii miniștri, remaniații și demisionarii Paul Stănescu și Lucian Șova, și nici a motivat încă refuzul noilor propuși, deși o decizie a CCR a stabilit, zilele trecute, că există conflict instituțional între președinte și Guvern și că Iohannis trebuie să explice de îndată deciziile pe care le-a luat cu privire la remanierea guvernamentală.

 

Social-democrații au decis că vor sesiza iar CCR pe această temă, cu sau fără motivarea președintelui în privința refuzului noilor numiri.

„Nu luăm în calcul alte propuneri de miniștri. Președintele trebuie să motiveze scris refuzul, aducând la cunoștință de ce din punct de vedere al legalității miniștrii propuși nu pot ocupa acele funcții. După ce se motivează scris refuzul, vom discuta în CEx. Foarte probabil să atacăm la CCR refuzurile cu motivările anexate”, transmite ȘTIRIPESURSE.RO, care citează surse politice social-democrate.

 

România va prelua, începând cu 1 ianuarie 2019, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene cu doi miniștri demisionari, care nu au fost eliberați din funcție de președintele Klaus Iohannis. Premierul Viorica Dăncilă a reușit să vorbească, vineri, cu șeful statului și despre acest subiect.

Dăncilă a declarat că Iohannis i-a transmis că nu va accepta propunerile premierului pentru conducerea Ministerului Dezvoltării și Ministerului Transporturilor.

„Președintele a confirmat încă o dată că nu poate să își exercite rolul de mediator. Fiecare ieșire arată că are accese puternice politice, fiecare ieșire fiind un atac la adresa PSD. I-am cerut domnului președinte o decizie privind numirea celor doi miniștri de la Transporturi și Dezoltare. Era firesc să avem un răspuns după decizia CCR. Președintele mi-a comunicat că nu va accepta propunerile", a declarat Dăncilă.

Fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, rămasă în afara Executivului, este propunerea premierului pentru Dezvoltare și trezorierul PSD, Mircea Drăghici, pentru Transporturi. De ceva timp, șeful statului a amânat eliberarea din funcție a lui Paul Stănescu și a lui Lucian Șova. CCR a admis existența unui conflict insituțional între președinte și Guvern și a transmis că Iohannis trebuie să semneze decretele de eliberare din funcție pentru demisionari și să motiveze refuzul noilor propuneri.