Evenimentul Zilei > International > Relaţiile ruso-britanice se poticnesc de cazul Litvinenko
Relaţiile ruso-britanice se poticnesc de cazul Litvinenko

Relaţiile ruso-britanice se poticnesc de cazul Litvinenko

Incidentul din 2006 reprezintă încă un obstacol pe axa Londra-Moscova, în pofida vizitei făcute ieri în Rusia de premierul David Cameron.

Premierul britanic David Cameron s-a aflat ieri la Moscova, prima vizită în Rusia efectuată în ultimii şase ani de un şef al guvernului de la Londra, pentru a relansa relaţiile bilaterale, tensionate în urma morţii suspecte în capitala Marii Britanii a unui fost disident rus.
Fostul agent KGB, Aleksandr Litvinenko, transformat într-un critic virulent al administraţiei Vladimir Putin, a fost ucis prin otrăvire în 2006. Rusia a refuzat să îl extrădeze atunci pe principalul suspect în acest caz, Andrei Lugovoi, de asemenea, fost spion al serviciului secret sovietic.
Problemă nerezolvată
Cameron nu a ocolit însă acest subiect delicat în timpul vizitei. Într-un discurs rostit în faţa studenţilor Universităţii de Stat din Moscova, premierul britanic a admis că "încă mai există chestiuni grave care împiedică cooperarea şi încrederea reciprocă", menţionând cazul Litvinenko. "Abordarea noastră este simplă şi principială – când o infracţiune are loc, este de competenţa tribunalelor să se pronunţe, să examineze dovezile în mod imparţial şi să determine vinovăţia sau nevinovăţia", a pledat Cameron.
Este însă de datoria guvernelor să ajute justiţia să îşi facă treaba, a subliniat şeful executivului britanic. Într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele rus Dmitri Medvedev, Cameron a fost întrebat de jurnaliştii britanici dacă dosarul Litvinenko "va fi dat uitării" în favoarea intereselor comerciale ale Marii Britanii.
"Aceasta rămâne o problemă serioasă în relaţiile bilaterale şi este o chestiune importantă şi pentru Marea Britanie. Nu o minimalizez deloc", a răspuns premierul.
El a nuanţat apoi răspunsul, meţionând că poziţia Londrei în cazul Litvinenko nu înseamnă automat îngheţarea relaţiilor cu Rusia. Legea talionului "ochi pentru ochi" nu ar mai trebui să guverneze relaţiile bilaterale, a mai adăugat premierul britanic, aluzie la presiunile exerciate de Moscova asupra centrelor British Council din Rusia pe fondul deteriorării legăturilor dintre cele două ţări.
Londra suspendase în prealabil colaborarea cu Rusia în domeniul luptei antiteroriste şi înăsprise regimul de vize pentru înalţii funcţionari ruşi, după refuzul Moscovei de a-l extrăda pe Lugovoi, în prezent deputat în parlamentul rus.
Un scenariu imposibil
În replică, liderul de la Kremlin a subliniat că Londra trebuie să ia în calcul prevederile Constituţiei ruse potrivit căreia un cetăţean rus nu poate fi extrădat pentru a fi judecat într-o altă ţară. "Aşa ceva nu se va întâmpla niciodată, indiferent de împrejurări", a declarat Medvedev.
Liderul rus a glumit însă pe seama oaspetelui său care ar fi fost abordat de serviciile secrete sovietice în 1985. "Sunt sigur că David ar fi fost un foarte bun agent KGB, dar, în acest caz, el nu ar fi ajuns niciodată premier britanic", a declarat Medvedev. "Să sperăm că nu", a răspuns Cameron.
Dosarul Litvinenko rămâne astfel în suspans, aşa cum a titrat şi presa rusă. Oamenii de afaceri din suita lui Cameron, care s-a întâlnit ieri şi cu premierul rus Vladimir Putin, au semnat însă contracte comerciale în valoare de aproape 350 de milioane de dolari.

VICTIMĂ. Aleksandr Litvinenko, disidentul rus asasinat în 2006
<iframe width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/79SDXokLoNk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
"Nu va exista un progres în relaţiile dintre aceste ţări până când cei vi novaţi nu vor fi aduşi în faţa justiţiei.”
MARINA LITVINENKO, văduva lui Aleksandr Litvinenko

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News