Relațiile dintre UE și SUA, din ce în ce mai tensionate. "Luna de miere s-a încheiat"

epa09422359 US President Joe Biden delivers an update on the Afghanistan evacuations from the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 20 August 2021. As evacuations continue the White House reports that the US has evacuated about 9,000 people since 14 August. EPA/SHAWN THEW

Relațiile dintre UE și SUA continuă să se înrăutățească după decizia lui Joe Biden de a încheia o alianță de apărare cu Australia și Marea Britanie. Problemele nu sunt legate, însă, numai de furia francezilor că au pierdut un contract de 50 de miliarde de dolari,

Președintele SUA a semnat săptămâna trecută un acord de securitate cu Marea Britanie și Australia. Potrivit pactului Aukus, Australia va putea să construiască submarine cu propulsie nucleară folosind tehnologie americană. Această prevedere a stârnit furia francezilor, care pierd un contract de 50 de miliarde de dolari cu Australia pentru construirea a 12 submarine. Dar asta nu e tot, pactul Aukus lasă practic UE în afara parteneriatului din Indo-Pacific.

"Ceva nu merge în relațiile noastre transatlantice"

Germania s-a alăturat Franței și a reproșat și ea americanilor că au negociat în secret pactul cu Marea Britanie și Australia. Nici liderii Uniunii Europene nu ascund faptul că ultimele decizii de politică externă ale Administrației Biden nu le sunt pe plac

Thierry Breton, comisarul european pentru piață internă, susține că mulți politicieni și cetățeni ai Europei au sentimentimentul că "ceva nu merge în relațiile noastre transatlantice”. „Din păcate, acest sentiment crește. Nu este corect să credem că este numai din cauza celor întâmplate săptămâna trecută (Pactul Aukus)."

De altfel, Breton a declarat că liderii Uniunii Europene vor decide, dacă vor continua pregătirile pentru un nou Consiliu pentru comerț și tehnologie SUA-UE, programat la Pittsburgh pe 29 septembrie. Deși reuniunea a fost prezentată ca un progres major pentru alianța transatlantică, acum nu se mai știe nici dacă discuțiile vor mai avea loc.

Tyson Barker, șeful departamentului de tehnologie și afaceri globale la Consiliul german pentru relații externe, avertizează că anularea reuniunii ar putea face ca SUA să-și piardă orice interes pentru astfel de discuții cu europenii

În ciuda avertismentelor, ambasadorii UE au amânat pregătirile pentru întâlnirea de la Pittsburgh. Mai mult, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat răspicat că acțiunile Administrației Biden nu sunt acceptabile.

Breton, comisarul european pentru piață internă, anunță, însă, că va continua discuțiile cu înalți oficiali americani, inclusiv cu secretarul pentru comerț Gina Raimondo, în timpul vizitei sale în Statele Unite.

El a salutat decizia Washingtonului de a atenua restricțiile de călătorie pentru persoanele complet vaccinate, dar a menționat că a aflat despre asta exact cu o jumătate de oră înainte de a se întâlni cu Jeff Zients, cel care conduce echipa Covid-19 a Casei Albe.

"Luna de miere s-a încheiat"

Brenton a recunoscut că liderii europeni au multe motive de frustrare cu privire la aliații americani. El a menționat eșecul administrației Biden de a comunica despre retragerea forțelor americane din Afganistan, continuarea îndelungată a restricțiilor de călătorie din era Trump și pactul militar de săptămâna trecută cu Marea Britanie și Australia.

La rândul său, Bernd Lange, președintele comisiei comerciale a Parlamentului European, s-a mulțumit să sintetizeze sec stadiul relațiilor dintre UE și SUA: „Luna de miere s-a încheiat”, scrie Daily Express.