Macron îi va cere "explicații" lui Biden despre acordul AUKUS

Macron îi va cere "explicații" lui Biden despre acordul AUKUS Sursa foto

ABC (Spania), 20 septembrie 2021 - Australia asigură că i-a făcut cunoscute Franței "rezervele sale profunde și serioase" cu privire la contractul de achiziție a submarinelor.

Emmanuel Macron va purta o conversație telefonică cu Joe Biden săptămâna aceasta pentru a-i cere explicații. Între timp, guvernul francez continuă să-și amintească minciunile, duplicitatea și trădarea la cel mai înalt nivel al statului din partea SUA, Marii Britanii și Australiei. Două ore lungi după ce Washingtonul a anunțat o conversație telefonică între Biden și Macron, Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt oficial al lui Macron, a făcut această declarație: "Președintele Statelor Unite a cerut să aibă o conversație telefonică. Această discuție telefonică va avea loc în următoarele zile".

„Clarificări și explicații” cerute lui Biden

Potrivit lui Attal, Macron îi va cere lui Biden "clarificări și explicații, într-o situație care seamănă mult cu o încălcare majoră a încrederii". Attal menține o distanță prudentă și o rezervă, pe care nu o au restul purtătorilor de cuvânt oficiali ai guvernului francez, care îi răspund guvernului australian cu o precizie clinică implacabilă.

Purtătorii de cuvânt ai diplomației franceze îl atacă în mod special pe Scott Morrison, prim-ministrul australian, după penultimele sale declarații, afirmând că Australia i-ar fi făcut cunoscute Franței "rezervele profunde și serioase" cu privire la contractul de cumpărare a submarinelor franceze, pentru o sumă de 56.000 de milioane de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gérard Araud, fost ambasador al Franței la Washington, a fost primul care i-a răspuns informal lui Morrison, cu o ironie feroce: "Pe 30 august, cu două săptămâni înainte de acordul semnat între Washington, Londra și Canberra, miniștrii lor de Externe și Apărare au reafirmat oficial angajamentul Australiei cu privire la acel contract. Nu fuseseră informați despre acord?" Este unul dintre punctele cheie care pare să confirme minciuna, duplicitatea și ascunderea în spatele unuia sau mai multor state.

„Nu fuseseră informați despre acord?"

Confirmând comentariul ironic al lui Araud, Ministerul Afacerilor Externe francez a reamintit în același timp declarația oficială, semnată de miniștrii Apărării și Afacerilor externe din Australia și Franța, pe 30 august, al cărei prim punct este scris în termeni foarte solemni: "Conferința ministerială 2 + 2 pentru Afaceri externe și Apărare reflectă forța relației strategice dintre Franța și Australia și angajamentul nostru comun de a promova o regiune deschisă și incluzivă, respectând ordinea internațională și securitatea comună".

Al doilea și al treilea punct al acelei conferințe franco-australiene a insistat asupra naturii strategice a relației privilegiate dintre Paris și Canberra, punând în practică acordurile semnate de Macron și Morrison, pe 15 iunie, cu trei luni înainte de "trădarea" australiană.

În urma celei mai recente declarații a premierului australian, Palatul Elysee a transmis din nou vizita la Paris din iunie, culminând cu o declarație solemnă, împărtășită cu Macron.

Reafirmând duplicitatea și trădarea lui Morrison, Macron îi va cere lui Biden "explicații" care vor "clarifica" pozițiile, dar va pune în suspensie ofensiva diplomatică franceză, insistând asupra necesității de a afirma și apăra suveranitatea strategică a Europei în noua dezordine mondială.