Cele mai proaste relații ale SUA cu China și Rusia, din ultimele decenii

Cele mai proaste relații ale SUA cu China și Rusia, din ultimele decenii

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a explicat, într-o conferință de presă, că Statele Unite încearcă să ajungă la un compromis în colaborarea cu China, pe teme precum Coreea de Nord, Marea Chinei de Sud, comerțul, dar dificultățile sunt destul de mari.

Divergențe de opinii

Relațiile dintre SUA și China au atins un punct critic, a avertizat Tillerson, care a cerut eforturi pentru evitarea „unui conflict deschis” între cele două mari economii ale lumii. Au apărut informații că Donald Trump va cere o anchetă în privința prețurilor la exporturi și importuri din China, iar Tiilerson a precizat că relațiile sunt la „o răscruce”, după o perioadă lungă fără conflicte, care s-a întins pe mai bine de patru decenii.

Experții cred că Trump speră că ajungă la un compromis cu Xi Jinping, oferindu-i președintelui chinez un avantaj pe probleme de comerț sau în campania controversată de construcții pe insule în Marea Chinei de Sud, în schimbul unei cooperări pe tema pericolului nuclear pe care-l reprezintă Coreea de Nord.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nici cu Rusia lucrurile nu merg bine

Pe de altă parte, Tillerson a declarat că și relația SUA cu Rusia este „sub un stres considerabil”, după primele șase luni ale administrației Trump. Relațiile s-au răcit după ce Rusia a cerut Washingtonului să retragă 755 de diplomați americani și angajați din Ambasada SUA la Moscova și cele trei consulate americane din Rusia.

Tillerson se va întâlni cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în Manila, în weekend, la summitul Națiunilor din Sud-Estul Asiei.

„Relațiile sunt la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Războiului Rece și ar putea să se deterioreze în continuare”, a avertizat Tillerson, adăugând că „situaţia este proastă”, dar „s-ar putea agrava”