Relaţii eşuate. Cum au devenit SUA şi Pakistanul din aliaţi adversari

Relaţii eşuate. Cum au devenit SUA şi Pakistanul din aliaţi adversari

Deteriorarea continuă a relaţiilor dintre Washington şi Islamabad din ultimele luni, cauzată de câteva incidente majore, a culminat cu decizia recentă a SUA de a-şi retrage negociatorii din Pakistan, care urmau să ajungă la un acord pe tema redeschiderii unui culoar rutier al NATO către Afganistan. Considerat până mai ieri unul dintre cei mai stabili aliaţi ai americanilor în lupta împotriva terorismului, Pakistanului i se reproşează tot mai des că face un joc dublu în combaterea talibanilor din Afganistan.

Washingtonul şi Islamabadul au acumulat nemulţumiri tot mai mari unii faţă de ceilalţi. Dacă SUA admit, prin vocea şefului Pentagonului, că au ajuns la limita răbdării în privinţa modului în care Islamabadul gestionează problema talibanilor care folosesc drept baze zonele tribale pakistaneze, americanii sunt percepuţi drept un aliat extrem de capricios şi egoist.   După ce Statele Unite s-au scandalizat că aliaţii lor l-au băgat în puşcărie pe doctorul pakistanez care a ajutat CIA la eliminarea lui Osama bin Laden, o importantă voce din mediul de afaceri de la Islamabad le-a replicat: "tot ce am primit de la americani în ultimii ani au fost instabilitate şi violenţă". Represaliile Islamabadului Această opinie s-a adâncit în rândul pakistanezilor după momentul 2 mai 2011, când un comando american a intrat pe teritoriul Pakistanului şi l-a ucis pe Osama bin Laden. Americanii nu au suflat nicio vorbă aliaţilor lor despre  acest raid, pe care puterea militară de la Islamabad l-a văzut ca pe un gest de umilire a sa. A urmat un alt episod care a agravat relaţiile celor două state. În  noiembrie 2011 24 de soldaţi pakistanezi au fost ucişi din greşeală de loviturile aeriene ale americanilor împotriva unui post de frontieră  pakistanez. Drept represalii, Islamabadul a interzis trecerea convoaielor  rutiere ale NATO pe teritoriul său, spre Afganistan, subiect care se află încă în dispută. Pakistanezii spun că nici până azi nu au primit scuze oficiale din partea americanilor, care, pe deasupra, în ultimul an intensificat atacurile cu drone asupra teritoriilor pakistaneze.

Politica americanilor

Un alt punct de cotitură l-a constituit decizia unui tribunal pakistanez de a-l condamna la 33 de ani de închisoare pe medicul pakistanez care a ajutat CIA să îl găsească, după ani de zile de la atacurile din 11 septembrie, pe fostul lider al reţelei al Qaida, în oraşul Abbottabad. "Doctorul Shakil Afridi a fost băgat în puşcărie. Acest om ar trebui să fie un erou, însă voi, în Pakistan, îl trataţi ca pe un borfaş", s-a plâns un oficial american. Răspunsul celor de la Islamabad a fost clar: medicul este vinovat că a sprijinit o grupare militantă interzisă. Creşterea antipatiei faţă de Washington îngreunează însă misiunea guvernului pakistanez - a cărui popularitate se prăbuşeşte dramatic ca urmare a imposibilităţii de a gestiona sărăcia, întreruperile de curent şi corupţia - de a face faţă condiţiilor impuse de americani. "Pe măsură ce relaţiile se deteriorează, opinia publică din cele două ţări a devenit imaginea în oglindă a celeilalte, fiecare parte văzând în cealaltă un adversar", spune Maleeha Lodhi, fostul ambasador al Pakistanului în SUA.   Diplomatul adaugă că politica dusă de americani este văzută ca "aducătoare de suferinţă în regiune, în special în Pakistan". Cel mai important punct al fricţiunilor dintre Washington şi Islamabad a fost chiar "războiul împotriva terorismului", campanie la care Pakistanul s-a raliat de la bun început, după atacurile de la 11 septembrie 2001, în ciuda obiecţiilor formulate de unii generali ai regimului fostului preşedinte Pervez  Musharraf. În ultimii ani, din cauza impasului din Afganistan, americanii i-au acuzat pe pakistanezi că joacă dublu şi că îi ascund pe liderii grupărilor militante afgane.

Ne puteți urmări și pe Google News

Istoria s-ar putea repeta

Resentimentele acumulate de pakistanezi au la bază şi convingerea că americanii au fost cei care au alimentat militantismul prin finanţarea gherilei islamiste pentru a combate ocupaţia sovietică din Afganistan şi prin alungarea regimului talibanilor de la Kabul, în 2001. Aceştia din urmă s-au văzut obligaţi, alături de membri al Qaida, să treacă graniţa în Pakistan, provocând haos în ceea ce preşedintele Obama avea să numească ulterior "cel mai periculos loc din lume". Pakistanezii de rând, chestionaţi de Reuters, spun că după atacurile de la 11 septembrie, în Pakistan au murit mai mulţi oameni decât în Afganistan.

În plus, mulţi oameni din Pakistan se tem că americanii vor abandona din nou regiunea, după retragerea NATO din Afganistan, din 2014.