Regulile RCA se modifică. Constatarea amiabilă va putea fi completată și electronic

Șoferi. Sursa foto: Dreamstime.com

Potrivit noilor prevederi referitoare la Răspunderea Civilă Auto, constatarea amiabilă de accident va putea fi realizată și prin intermediul unui formular electronic. Pe lângă asta, prețul unei polițe RCA a suferit modificări, astfel că aceeași firmă de asigurări va putea percepe tarife diferite, în funcție de felul în care a fost achiziționată polița, fizic sau online.

Din data de 10 septembrie, Norma 18/2022 a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prevede introducerea noțiunii de „primă netă de cheltuieli de distribuție”, grație căreia șoferii vor putea contracta RCA la preț diferit, chiar și de la aceeași firmă de asigurări, iar prețul va depinde inclusiv de felul în care a fost cumpărată polița, fizic sau electronic. De altfel, asigurările RCA achiziționate online vor fi cu câteva procente mai ieftine.

Reguli noi în cazul polițelor RCA

Mai mult, formularul de constatare amiabilă în caz de accident va putea fi redactat și electronic, nu doar pe hârtie ca până acum. ASF a transmis că acest formular electronic are aceeași valoare juridică și aceeași formă ca în cazul formularului fizic.

Pe lângă asta, șoferii nu vor mai avea de desenat schema accidentului dacă aleg să utilizeze noua aplicație, asta pentru că în sistemul electronic va fi redată dinamica accidentului, prin intermediul sistemului GPS. Trebuie spus că formularul electronic va fi lansat abia din data de 15 octombrie, asta pentru că Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) întâmpină probleme de natură tehnică.

„Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către ASF”, a transmis instituția printr-un comunicat.

Mașină la schimb până la finalizarea reparațiilor

Modificări vor apărea și în cazul mașinilor date la schimb pe perioada reparațiilor. Conform normelor RCA, persoana păgubită va beneficia de o despăgubire și în perioada în care nu își va putea folosi mașina avariată în accident. Astfel, zilele în care păgubitul va beneficia de mașină la schimb nu vor mai fi condiționate decât de finalizarea reparației.

„Vechea normă prevedea un algoritm de calcul al acelei perioade, care presupunea numărul de ore rezultate din devizul de reparație împărțit la 4. De exemplu, la 20 de ore de reparație rezultau 5 zile de închiriere a mașinii. S-a renunțat la acel algoritm pentru că era unul incorect și nu cuprindea în realitate perioada de indisponibilizare a mașinii și apăreau multe litigii în instanță.

Apărea următoarea situație în practică: mașina era indisponibilizată în service 18 zile, interval în care erau incluse timpul de livrare a pieselor sau perioada weekendurilor, când nu se lucrează. Pentru a putea încasa contravaloarea închirierii mașinilor la schimb service-urile auto majorau prețul de închiriere pentru ca cele 5 zile decontate de asigurători să acopere de fapt cele 18 zile de închiriere efectivă a vehiculului pus la dispoziția clientului păgubit în accident”, au explicat specialiști din domeniu pentru Adevărul.