Noi modificări în regulile asigurărilor auto. Polițele RCA care nu vor mai putea fi emise din toamnă
- Ramona Rotaru
- 8 iulie 2022, 08:11
Asigurările auto vor suferi modificări din toamnă. Nu se vor mai putea emite decât polițe RCA valabile pe teritoriul mai multor state, nu doar în România. Modificarea a fost făcută de către ASF, prin intermediul unui act normativ pentru a respecta legislația europeană.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a stabilit o modificare cu privire la regulile asigurărilor auto. Pentru a ne alinia prevederilor legislației europene, aceștia au stabilit, prin intermediul unui act normativ, ca începând din septembrie 2022 să nu se mai poată elibera polițe RCA valabile doar pe teritoriul României. În prezent, șoferii care doresc să plătească mai puțin pentru asigurarea mașinii, au această posibilitate.
ASF a modificat paragrafului din Norma ASF nr. 20/2017 privind asigurările auto din România ce stabilește posibilitatea de a deține o poliță RCA valabilă doar pe teritoriul României. Noile prevederi vor intra în vigoare începând cu 8 septembrie 2022.
„În cazul vehiculelor pentru care, din cauza limitărilor tehnice sau legale, nu există posibilitatea de a circula în afara teritoriului României, asigurătorii RCA emit polița RCA cu valabilitate pe teritoriul României și stabilesc tariful de primă luând în considerare riscurile aferente”, stabilește, mai exact, textul din legislație ce urmează să fie eliminat din toamnă, potrivit avocatnet.ro.
Din Norma ASF nr. 20/2017 va fi eliminată în curând și prevederea potrivit căreia “sistemul de corectare a tarifului de primă va permite acordarea unor reduceri persoanelor cu deficiențe locomotorii”.
Modificări importante ale polițelor RCA
Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a făcut modificări doar în ceea ce privește emiterea polițelor de asigurare auto, ci și în ceea ce privește obligațiile asiguratorului. Aceștia nu trebuie să mai anunțe ASF cu privire la modificarea tarifelor de primă cu cel puțin 60 de zile înainte de perioada în care acestea pot fi practicate. Ele or fi certificate de către un actuar (specialist în calcule statistice privitoare la asigurări și, în general, la probleme financiare) avizat de către ASF.
Potrivit referatului de aprobare ce a însoțit norma în forma de proiect, aceasta “are în vedere abrogarea sau modificarea prevederilor acestui act normativ (Norma ASF nr. 20/2017 – n. red.) ce nu sunt conforme cu prevederile legislației europene și/ sau fac obiectul discuțiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) în cauza de infringement 2018/4.075”.
O altă modificare făcută de ASF în regulamentul asigurărilor auto este cu privire la formularul de constatare amiabilă, necesar în cazul unui accident rutier în care sunt implicate cel mult două mașini, fără victime. Din octombrie 2022, acesta va putea fi completat și în format electronic, nu doar pe hârtie, așa cum prevede legislația aflată în vigoare.