Regulile pe care trebuie să le cunoască toți șoferii. Polițiștii de frontieră au liber să dea amenzi de circulație

Regulile pe care trebuie să le cunoască toți șoferii. Polițiștii de frontieră au liber să dea amenzi de circulație

Noul Regulament de aplicare a Codului Rutier, adoptat zilele trecute, impune noi reguli pentru șoferii aflați în trafic. Noile reglementări sunt deja puse în practică și sunt obligatorii. Drept urmare, conducătorii auto trebuie să se pună la curent cu toate modificările care au fost aduse legislației, astfel încât să evite eventualele sancțiuni.

Polițiștii de frontieră, la fel ca și cei din serviciile rutiere, pot constata contravenții la legislația circulației pe drumurile publice și pot aplica sancțiuni șoferilor, în anumite situații. Reglementarea a fost clarificată prin regulamentul Codului rutier. Polițiștii de frontieră pot face verificări în evidența permiselor de conducere reținute și a istoricului de sancțiuni pe care le-a primit un anumit șofer.

Codul rutier reglementează că încălcarea regulilor de circulație și aplicarea sancțiunilor aferente se poate face de către polițiștii rutieri sau de către cei locali (doar pentru anumite abateri rutiere – n. red.). Dar aceștia nu sunt singurii care au atribuții în domeniul aplicării legislației rutiere. În punctele de trecere a frontierei de stat a României, Codul Rutier poate fi aplicat și de polițiștii de frontieră.

Această regulă a fost clarificată prin regulamentul Codului rutier care prevede că, „în punctele de trecere a frontierei de stat a României, polițiștii de frontieră au și atribuția de a aplica sancțiuni în cazul în care constată contravenții la regimul circulației pe drumurile publice”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Modificarea a fost făcută de curând, prin HG 130/2023, care se aplică din 17 februarie.

Atribuțiile polițiștilor de frontieră în domeniul rutier

În cazul unei contravenții sancționate de polițiștii de frontieră, procesul verbal de constatare va fi trimis, în cel mult o zi lucrătoare de la data întocmirii către serviciul poliției rutiere pe raza căruia a fost săvârșită fapta.

De asemenea, potrivit regulamentului Codului rutier, poliția rutieră poate colabora cu poliția de frontieră, în punctele de trecere a graniței de stat, dar și împreună cu reprezentanți ai altor autorități cu atribuții în prevenirea și stabilirea unor încălcări ale normelor privind deplasarea în siguranță, pe drumurile publice.

Polițiștii rutieri sau cei de frontieră care acționează în cadrul unui echipaj mixt, au o serie de atribuții stabilite prin lege. Ei pot să oprească vehiculele pentru control și să verifice documentele șoferilor. Iar după caz, pot să constate și să aplice sancțiuni în cazul contravențiilor aflate în competența lor.

Șoferul unui vehicul oprit la semnalul regulamentar al polițistului de frontieră este obligat să rămână în vehicul, cu mâinile pe volan. Ceilalți pasageri au obligația să nu deschidă portierele și să urmeze indicațiile polițistului.