Reguli stricte pentru toți proprietarii de câini de România. Amenzile sunt uriașe
- Simona Suciu
- 16 februarie 2023, 16:56
Toți proprietarii de câini din România trebuie să repecte anumite reguli. Dacă nu se conformează dispozițiilor legale riscă să primească amenzi usturătoare.
Potrivit legislației în vigoare, proprietarii de câini trebuie să respecte anumite reguli atunci când își scot animalul de companie la plimbare. Câinii din rasele periculoase pot fi plimbați în spațiile publice doar dacă au botniță și sunt ținuți în lesă.
Rasele considerate periculoase sunt împărțite în două categorii. În prima intră sunt câinii de atac: Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii acestora. În a doua categorie sunt rasele: American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.
Lesa este obligatorie
De asemenea, legea prevede că atunci când sunt scoși la plimbare, toți câinii trebuie ținuți în lesă, indiferent de rasa din care fac parte și chiar dacă sunt de talie mică. Proprietarii de animale care nu respectă dispozițiile legale riscă amenzi cuprinse între 1.500 la 3.000 de lei, potrivit romaniatv.net.
Proprietarii de câini trebuie să știe că este interzisă plimbarea animalelor de companie în parcurile care nu le sunt destinate. Amenzile sunt cuprinse între 200 și 1.000 de lei, pentru persoanele fizice și între 1.000 și 5.000 de lei pentru persoanele juridice. Totodată, cei care au un animal de companie au obligația de a utiliza pungi pentru colectarea dejecțiilor.
Alte obligații legale
De asemenea, românii care dețin un câine de rasă obișnuită sunt obligați prin lege să sterilizeze animalul de companie. Dacă nu respectă dispozițiile legale riscă o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei. O femeie din București a fost sancționată vara trecută pentru că nu și-a sterilizat patrupedul.
În plus, proprietarii de câini de rasă comună au obligația identificării acestora prin microcipare sau prin alt mijloc stabilit de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Este acceptat și carnetul de sănătate al animalului în locul microcipului. Acest document arată că animalul de companie a fost vaccinat și sterilizat. Românii care nu respectă această regulă riscă o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.