Plajele grecești, supravegheate cu drone. Reguli noi pentru reducerea aglomerației
- Ionel Sclavone
- 21 iulie 2024, 17:09
Grecia. Reguli noi pentru turiștii care merg la plajă la Marea Mediterană. Autoritățile au luat măsuri pentru a combate supraaglomerarea și monitorizează situația cu ajutorul dronelor. Cei care încalcă reglementările în vigoare riscă amenzi.
Autoritățile grecești au introdus o serie de reglementări menite să combată turismul excesiv din această țară. Până la începutul acestei luni, cei care nu s-au conformat noilor reglementări au fost sancționați cu amenzi care au depășit, în total, 300.000 de euro.
Reguli noi pentru turiștii de la Mediterana
Plajele grecești sunt preferatele turiștilor, între care și cei români, în această perioadă. De mulți ani, stațiunile grecești de la Marea Mediterană au devenit destinațiile preferate de vacanță pentru numeroși turiști. Acest lucru a adus și o serie de neplăceri pentru localnici. Drept urmare, autoritățile au impus noi reguli menite să ducă la reducerea aglomerației.
Astfel, o lege care a intrat în vigoare în acest sezon, impune ca doar 30% din suprafața plajelor turistice să fie ocupate de șezlonguri. Restul urmează să fie destinat celor care vor să stea pe prosoape. Procentul este mai mic, de 15%, în cazul zonelor protejate. Iar în cea de-a treia categorie, în zonele sensibile ecologic, șezlongurile sunt total interzise. Mai mult, cei care oferă șezlonguri, la închiriat trebuie să dețină un permis special.
Pentru a pune în aplicare noile reguli, autoritățile grecești au apelat la ajutorul localnicilor care supraveghează plajele cu drone. Aceștia au la dispoziție o aplicație care enumeră unitățile legale și încurajează utilizatorii să raporteze încălcările legii. Sunt vizate, în special, restaurantele, barurile și firmele de închiriere care nu dețin permis pentru instalarea de scaune pe plajă.
Amenzi uriașe în doar cinci zile
Decizia de a permite monitorizarea plajelor cu ajutorul dronelor, petnru a veghea ca noile reguli să fie respectate, a dat rezultate, La începutul acestei luni, autoritățile grecești raportau că au primit în jur de 1.000 de plângeri. În baza acestora au fost aplicare sancțiuni pentru încălcarea legii, în valoare de peste 350.000 de euro în doar cinci zile.
Dronele supraveghează unitățile care amplasează scaunele prea aproape de mare. Reglementările grecești impun ca șezlongurile și umbrelele să fie amplasate la cel puțin patru metri de țărm.
„Scopul nostru este de a proteja, pe de o parte, atât mediul, cât și dreptul cetățenilor de a avea acces liber la plajă, iar pe de altă parte, de a păstra produsul nostru turistic, precum și antreprenoriatul sănătos reprezentat de oamenii de afaceri care își fac treaba corect”, a declarat Kostis Hatzidakis, ministrul economiei și finanțelor de la Atena.
Cea mai mare amendă, de 220.000 euro, a fost aplicată unei firme care funcționa fără licență pe plaja Thymari din Anavyssos. Aceasta este situată la o oră distanță, cu mașina, de Atena.
Reguli noi introduse din luna martie
Guvernul elen a decis să ia măsuri pentru protejarea plajelor de numărul prea mare de turiști. Noile reguli au fost introduse după ce mai mulți localnici au protestat. Ei au arătat că nu mai sunt locuri libere pe plajele publice din cauza numărului prea mare de șezlonguri cu plată. Aceasta este o afacere care aduce bani frunoși patronilor din industria ospitalității, potrivit TimeOut.
Autoritățile au introdus noi reguli pentru unitățile care utilizează sau închiriază șezlonguri de plajă. Acestea trebuie să dețină un permis de funcționare ce se obține la licitații organizate online.
Pe lângă reglementările legate de numărul de șezlonguri ce pot fi amplasate, titularii de autorizații trebuie să mențină plajele curate și acceseibile. De asemenea, ei trebuie să se asigure că există salvamari care intervin în caz de nevoie.
În acest context turiștii se așteaptă ca prețurile pentru închirierea unui scaun de plajă să crească. De la 10 - 15 euro cât costa un șezlong anul trecut, în acest sezon se așteaptă la o majorare de 10%, cel puțin.