Reguli noi la acordarea concediului pentru părinții adoptivi. Care este valoarea indemnizației de acomodare

Reguli noi la acordarea concediului pentru părinții adoptivi. Care este valoarea indemnizației de acomodare Sursa: Arhiva EVZ

Persoanele care adoptă copii pot solicita concediu de acomodare pentru o perioadă mai lungă de timp. O astfel de măsură este prevăzută într-un act normativ care a intrat în vigoare de curând și care modifică Legea nr. 273/2004 privind procedura adopţiei. În timpul concediului de acomodare, părintele adoptiv beneficiază de mai multe drepturi, între care și o indemnizație bănească.

Mai multe modificări legislative adoptate în această perioadă reglementează durata concediului de acomodare pentru persoanele care iau copii în adopție. Legea 70/2023 prevede că acest tip de concediu poate avea o durată de până la doi ani, echivalent cu durata maximă a concediului de creștere a copilului.

„Adoptatorul sau, opțional, oricare dintre soții familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, din activități salariale și asimilate acestora sau, după caz, din activități independente, drepturi de autor ori activități agricole, denumit în continuare persoană îndreptățită, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani, care include și perioada încredințării copilului în vederea adopției, precum și de o indemnizație lunară”, scrie în actul normativ.

Până în prezent, Legea nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, actul normativ modificat, prevedea că durata maximă a concediului de acomodare este de maxim un an.

Ne puteți urmări și pe Google News

Beneficiază de acest drept oricare dintre părinții adoptivi, cu condiția să realizeze venituri supuse impozitării. Astfel, pe lângă salariați, concediu de acomodare va fi acordat și persoanelor care obțin venituri din activităţi independente sau din activităţi agricole.

Concediu de acomodare, similar celui de creștere a copilului

Conrorm noilor reglementări, concediul de acomodare va fi similar, din mai multe puncte de vedere, celui de creștere a copilului. Legea prevede că, în ambele cazuri, angajatorii sunt obligați să acorde acest drept și să nu dispună concedierea nelegală a angajatului în această perioadă.

În timpul celor doi ani de concediu, părintele adoptiv urmează să primească o indemnizație bănească estimată la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de încredințare în vederea adopției.

Suma primită nu poate fi mai mică decât cea rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 3,4 la valoarea indicatorului social de referință (ISR), iar cuantumul maxim nu poate depăși 8.500 lei. Anul acesta, valoarea ISR a fost stabilită la 598 de lei astfel că indemnizația de acomodare se va încadra între 2.033,2 lei și 8.500 de lei.

Perioada concediului de acomodare este considerată vechime în muncă, în serviciu şi în specialitate, fiind asimilată stagiului de cotizare la obţinerea indemnizaţiilor pentru concediile medicale, pentru obţinerea pensiei, a şomajului şi a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

Cum se acordă concediul de acomodare

Concret, concediul și indemnizația de acomodare se acordă la solicitarea părintelui adoptiv care trebuie să anexeze documentele doveditoare. Este vorba despre certificatul de grefă în baza căruia se execută hotărârea judecătorească de adopție, documentul care atestă mutarea copilului la părinții adoptivi și dovada intrării efective în concediu ori a suspendării activității.

Toate aceste documente se depun la Agenția pentru plăți și inspecție socială județeană sau a municipiului București, în funcție de domiciliul solicitantului.

Angajatorii sunt obligaţi să acorde concediul de acomodare pentru părinții adoptivi, refuzul fiind sancționat cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei.

Totodată, salariaţii aflaţi în concediul de acomodare nu pot fi concediați decât pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare, a falimentului angajatorului sau a desfiinţării acestuia, în condiţiile legii, după cum relatează avocatnet.ro.