1. Noţiuni generale
1.1. Premiile Ioan Chirilă sunt acordate anual, de către Fundaţia artEST, celor mai buni jurnalişti de sport din ţară, ca un omagiu adus celui mai mare gazetar şi scriitor de literatură sportivă din Romania. A patra ediţie a Galei Premiilor Ioan Chirilă va avea la sfârşitul lunii noiembrie 2008.
2. Nominalizări
Nominalizările pentru cele şapte premii destinate gazetarilor vor fi făcute de:
2.1. Fundaţia artEST
2.2. Cele mai importante instituţii media din presa centrală, din punct de vedere al acoperirii fenomenului sportiv
2.3. Cele mai importante instituţii media din ţară (cu redacţii puternice de sport)
2.4. 15 personalităţi publice
Fiecare instituţie/ personalitate publică va face o singură nominalizare pentru fiecare secţiune a competiţiei. Fundatia artEST, producătorul evenimentului, are dreptul la două nominalizări pentru fiecare categorie.
Reprezentanţii instituţiilor media au obligativitatea de a nominaliza doar jurnalişti din afara instituţiei în care activează. Primii 7 nominalizaţi ai fiecărei categorii sunt invitaţi să-şi depună dosarele. În cazul în care unul dintre ei se recuză, candidatul imediat următor de pe lista celor nominalizaţi este invitat să îşi depună dosarul.
Dosarele vor fi supuse atenţiei unui juriu final, format din personalităţi de marcă din domeniul publicistic şi cultural. Componenţa juriului din acest an va fi anunţată pe site-ul oficial al Premiilor Ioan Chirilă precum şi în presă.
3. Premii
3.1. Se adresează tuturor gazetarilor de sport, indiferent de forma de exprimare a acestora (presă scrisă, televiziune, radio, agenţii de presă etc.), de aria de acoperire (presă naţională, regională, locală etc.), de frecvenţa apariţiei (presă cotidiană, săptămanală, lunară etc.) ori de specializarea acesteia (presă generală ori de specialitate). “Vor accede la ele doar cei care nu şi-au comercializat scrisul, care fac această profesie cu pasiune şi eleganţă, aceia care încearcă, prin scrisul lor, să emoţioneze şi să schimbe lumea fără încrâncenare, cu zâmbetul pe buze, aceia născuţi din mantaua lui Ioan Chirilă.”
3.2. Vor fi acordate 9 premii:
Presa scrisă
3.2.1. Marele Premiu / Cel mai bun ziarist
3.2.2. Reporterul anului / Cel mai bun autor de reportaje
3.2.3. Editorialistul anului / Cel mai bun analist-comentator
3.2.4. Fotoreporterul anului
Televiziune
3.2.5. Comentatorul TV al anului
Radio
3.2.6. Comentatorul radio al anului
Literatură sportivă
3.2.7. Premiul special pentru carte / Autorul celei mai bune cărţi a anului Talentul anului
3.2.8. Cel mai bun autor neprofesionist
Sportivul anului
3.2.9. Cel mai bun sportiv al anului în curs
3.3. Premiul special pentru carte nu va fi acordat necondiţionat, ci doar în anii în care va fi publicată cel puţin o carte de referinţă, originală şi inedită, conformă cu standardele de calitate impuse de Ioan Chirilă. În competiţie vor intra doar cărţile care au fost publicate în intervalul cuprins între data-limită de depunere pentru nominalizările ediţiei a treia şi data-limită de depunere pentru nominalizările ediţiei a patra. Cărţile care au intrat în concurs în anii anteriori nu pot participa la actuala ediţie.
3.4. Premiul “Talentul anului” va fi acordat celui care va scrie cel mai bun text cu temă sportivă, la alegere. Va fi luat în considerare un singur text. Câştigătorul va fi desemnat de catre Iarina Demian şi un reprezentant al EVZ, Departamentul Sport. Este de preferat ca, aceia care trimit articolul pentru categoria “Talentul anului”, să fie dintre cei pasionaţi, care chiar îşi doresc să meargă pe urmele lui Ioan Chirilă. 3.5. Câştigătorii primelor 7 distincţii vor primi premii în bani. Câştigătorul Premiului “Talentul anului” va primi un contract de colaborare pe o perioadă de 3 luni în Departamentul Sport al cotidianului "Evenimentul zilei". Participantul care se va clasa pe locul al doilea va avea posibilitatea de lucra timp de o lună ca redactor de sport pentru unul dintre cele mai vizitate siteuri româneşti - Hotnews.ro. Ambii au perspectiva de a deveni ziarişti sportivi. Laureatul Premiului “Sportivul anului” va primi o plachetă de argint, ce poartă semnătura lui Ioan Chirilă.
3.6. Ziariştii nominalizaţi care s-au recuzat două ediţii consecutiv, pierd definitiv dreptul de a mai participa la această competiţie. 4. Jurizarea
4.1. Se înfiinţează următoarele entităţi:
4.1.1. Completul de selecţie – face nominalizări pentru toate cele şapte secţiuni.
4.1.2. Juriul – acordă punctaje fiecărui nominalizat.
4.2. Completul de selecţie este format din:
4.2.1. Fundaţia artEST
4.2.2. Reprezentanţii instituţiilor din media centrală
4.2.3. Reprezentanţii instituţiilor din media locală
4.2.4. Cele 15 personalităţi publice
În caz de balotaj, membrii juriului vor studia mai întâi dosarele celor aflaţi la egalitate, urmând să decidă cine rămâne în competiţie pe locul al şaptelea. Astfel, la fiecare categorie vor intra în concurs primii 7 nominalizaţi.
4.3. Juriul este format din 7 personalităţi din zona publicistică şi culturală, printre care Iarina Demian (preşedintele Fundaţiei ArtEST).
4.4. Fiecarea nominalizat va primi 7 note (de la 1 la 10, fără zecimale) – cate una din partea fiecărui membru al juriului. Vor fi eliminate notele extreme (cea mai mică şi cea mai mare). Media finală a nominalizatului va fi calculată ca medie aritmetică a celorlalte 5 note. Notele vor fi secrete.
5. Producători
2.1. Producătorul principal al Premiilor Ioan Chirilă este Fundaţia ArtEST, al carei preşedinte este actriţa şi regizoarea Iarina Demian, soţia marelui gazetar.
2.2. Producătorul principal va coopta, în fiecare an, şi alţi coproducători.