Evenimentul Zilei > Politica > Registru electoral pentru românii din Diaspora
Registru electoral pentru românii din Diaspora

Registru electoral pentru românii din Diaspora

Parlamentarii din Comisia de Cod Electoral vor ca toți românii din străinătate să se înscrie într-un Registru electoral, pentru ca, la alegerile următoare, să nu mai fie problemele de la prezidențialele din 2014

Membrii Comisiei de Cod electoral nu au început să redacteze proiectul de lege privind votul prin corespondenţă, deoarece prioritar era pachetul legislativ privind alegerile locale, parlamentare şi legea finanţării partidelor.

Potrivit unor surse parlamentare, discuțiile privind votul prin corespondență vor începe peste aproximativ două săptămâni. Încă nu există un text redactat pentru acest proiect, dar membrii Comisiei s-au pus de acord pe trei puncte principale. În primul rând, realizarea unui Registru electoral, în care românii din Diaspora să se înscrie online, înainte cu trei luni de alegeri. Acest Registru ar urma să fie pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente. Membrii comisiei au convenit ca Biroul Electoral pentru Străinătate să aibă doar atribuții de organizare, în timp ce Guvernul va avea doar atribuţii administrative.

Dezbateri în afara granițelor

Liberalii au format un grup de lucru, din care fac parte Mihai Voicu şi Mircea Dolha, pentru a discuta cu reprezentanţi ai românilor din străinătate pe acest subiect.

Nu toți membrii PNL au fost informați despre acest grup de lucru. „Mă surprinde că nu mi s-a comunicat. O să ridic această prblemă în cadrul grupului parlamentar. Nemulţumirea este că în această comisie nu era niciun parlamentar de Diaspora”, a declarat, pentru EVZ, deputatul PNL Aurelian Mihai.

Împrumuturi pentru campanie

Comisia de Cod Electoral a adoptat, ieri, proiectul de lege privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale. Partidele vor putea să-și finanțeze campaniile electorale din bani împrumutați de la persoane fizice și juridice. Partidele au obligația de a publica în Monitorul Oficial lista persoanelor fizice și juridice care au făcut, în anul fiscal precedent, donații a căror valoare cumulată depășește 10 salarii de bază minime brute.

Șefii de CJ, aleși indirect

Șefii de Consilii Județene vor fi aleși prin vot indirect de către consilierii județeni, cu majoritate simplă, ca în 2004. Valeriu Zgonea a comentat criticile formulate de Marian Oprișan față de această decizie. „Domnul Oprișan a fost ales pentru prima dată președinte al CJ cu votul consilierilor, așa încât pentru mine și pentru domnia sa cred că este o bagatelă să fie reales”, a spus Zgonea ironic.