La 70 de ani de la moartea suveranei se deschide o expoziţie care conţine un portret monumental al acesteia, în mărime naturală.
Expoziţia „O inimă cât o ţară“, dedicată personalităţii Reginei Maria, de la moartea căreia se împlinesc mâine 70 de ani, este vernisată la Elite Art Gallery, brand al clublui UNESCO. Expoziţia va rămâne deschisă publicului de astăzi până duminică, între orele 11.00-19.00.
Vor fi prezentate în exclusivitate două lucrări care îi reprezintă în mărime naturală pe Regele şi Regina României, Ferdinand şi Maria. Realizate de pictorul Ion Drăghici în urma unei ample documentaţii, tablourile urmează canoanele portretisticii clasice (suveranii sunt înfăţişaţi în portret întreg, iar lucrările au dimensiunile de 1,70 metri lăţime pe 2,30 metri înălţime).
Tablou de 4.000 de euro
„Sunt portrete clasice, de artă monumentală“, subliniază pictorul Ion Drăghici. Artistul s-a documentat mult pentru cele două portrete la Muzeul Militar Central, în almanahurile vremii, la castelele de la Peleş şi de la Balcic, şi a pictat lucrările pe pânză, în ulei, în doi ani. Autorul intenţionează să vândă tablourile, iar preţul de pornire este de 4.000 de euro pentru fiecare tablou în parte. Portretistică de genul acesta, de mari dimensiuni, a mai fost practicată de Costin Petrescu şi de Valentin Tănase.
„Pictori de azi la Balcic“
Lucrările ilustrează Balcicul, expoziţia fiind realizată în cadrul proiectului „Pictori de azi la Balcic“, iniţiat în 2004.
Tema preferată de la Balcic rămâne „Stella Maris“, bisericuţa bizantină ctitorită de Regina Maria pentru a servi drept capelă a castelului şi, mai ales, pentru a-i primi post-mortem inima.
„Stella Maris - cea mai mică biserică din ţară; un smerit altar ortodox pe care eu, protestanta, l-am clădit, pentru că Stella Maris îmi stă înainte ca un simbol al vieţii mele; un altar ridicat unei mărturisiri de credinţă care nu-i a mea, într-o ţară în care am fost odată străină şi pe care mi-am însuşit-o prin bucuria, suferinţa, lucrul, care m-au legat de ea, cu fiecare an, mereu mai mult“, mărturisea Regina Maria.
Missy, frumoasa Europei
Nepoată a Reginei Victoria, după tată, şi a Ţarului Alexandru al II-lea, după mamă, Regina Maria a României (1875-1938) rămâne una dintre figurile cele mai seducătoare ale secolului XX. Considerată cea mai frumoasă regină a Europei acelor vremuri, inteligentă, distinsă, plină de abnegaţie şi eroism în anii Primului Război Mondial, Regina Maria i-a impresionat pe Carol I al României, pe împăratul german Wilhelm al II-lea, pe Eduard al VII-lea al Angliei, pe Clemenceau, Poincaré sau Churchill, ba chiar şi pe Hitler.
Despre Regina Maria au apărut două cărţi importante: „Missy, Regina României“, de Guy Gauthier, editată de Humanitas, şi „Regina Maria a României: Capitole târzii din viaţa mea. Memorii redescoperite“, coordonată de Diana Mandache, la Editura All.