Regina educată ca un bărbat, prietenă cu un mare filosof, și-a pierdut tronul

Regina educată ca un bărbat, prietenă cu un mare filosof, și-a pierdut tronul

Regina educată asemeni unui bărbat! Prietenia cu un mare filosof. Care a fost marea provocare a domniei sale?

Regina educată precum  un bărbat! Prietenia cu un mare filosof. Care a fost marea provocare a domniei sale?

Regina Cristina a avut porecla „Nărăvașa”. A șocat lumea, acceptând prietenia filosofului catolic Rene Descartes și petrecând foarte mult timp cu una din slujnicele sale de încredere.

Regina Cristina, regina atipică a Suediei

Regina Cristina era protestantă. Fiică a regelui Gustav Adolf, născută la 18 decembrie 1626,  primise o educație militară, exact ca un prinț. Regina nu dorea să se căsătorească (se speculează că ar fi fost atrasă de femei), deci era puțin probabil să aibă un moștenitor,

Ne puteți urmări și pe Google News

Elita politică a Suediei s-ar fi simțit mult mai confortabil dacă regina ar fi decis să lase tronul regal unui bărbat. În plus, regina nutrea simpatii pentru catolicism, deoarece era inițiată în cultura de limbă latină și admira Curia Papală.

A urcat pe tron când a împlinit vârsta de 18 ani, în 1644, dar conflictul cu Danemarca a întârziat ceva timp ceremonia de încoronare. A fost susținută de forul legislativ al Suediei, Consiliul Național. Încrederea Consiliului nu a fost deloc înșelată, pentru că regina a încheiat pacea mult dorită cu Danemarca.

Regina în conflict cu marele cancelar Axel Oxenstierna

Regina Cristina era în conflict cu elita politică a Suediei din cauza pasiunii sale pentru catolicism, iar Suedia era un stat eminamente protestant.

Monarha a decis că Suedia trebuia să facă pace, cu orice preț, în condițiile în care Războiul de 30 de ani începuse în 1618 și era în a patra fază a sa. Începuse în Cehia dar, treptat, Franța, Danemarca, Imperiul Romano-German și Suedia s-au implicat.

Când au început negocierile din Westfalia, ancelarul Axel Oxenstierna și regina aveau viziuni diferite. Negocierile au avut loc în două orașe etalon pentru Westfalia, Osnabruck și Munster.

Atât  cancelarul Axel Oxenstierna, cât și regina Cristina, și-au trimis proprii însărcinați cu afaceri diplomatice. La finalul războiului, s-a spus că Marea Baltică a ajuns un veritabil lac suedez.

A suferit enorm din cauza morții lui Rene Descartes

Celebrul filosof francez Rene Descartes ar fi murit, oficial, din cauza unei pneumonii, la 11 februarie 1650, în timp ce se afla în Regatul Suediei, unde acceptase invitația Reginei Cristina de a-i preda lecții de filosofie. Evident că, pentru Curia Papală, atragerea Reginei Suediei spre catolicism era o victorie de etapă contra Reformei, care cuprinsese multe state din Vestul și Nordul Europei, mergând până în Europa Centrală.

Rene Descartes, deși catolic, îi insufla reginei ideea independenței față de religie, ceea ce i-ar fi determinat pe cei fideli Curiei Papale să încerce eliminarea lui Descartes. Potrivit unor surse, simptomele bolii care i-au adus sfârșitul fulgerător păreau asemănătoare pneumoniei, dar și otrăvirii cu arsenic.

În cele din urmă, regina va abdica în 1651, va îmbrățișa credința romano-catolică și se va stabili la Vatican după 1654, an în care a părăsit Suedia pentru totdeauna. Botezul ei catolic a avut loc la 24 decembrie 1654. Când tronul Suediei a devenit vacant, în 1660, a revenit în speranța că își va recăpăta tronul, dar acest lucru nu a mai fost posibil, fiindcă nu i s-a permis să fie celebrate liturghii catolice.

Regina Cristina avea să locuiască la Roma, la Palazzo Farnese. A mai trăit 35 de ani, în Italia, călătorind și susținând o Academie de științe, pe cheltuiala sa. Regina Cristina s-a stins la 13 aprilie 1689.