Regina corupției din Filipine este așteptată să se întoarcă la palat. Fiul ei este venerat de filipinezi

Regina corupției din Filipine este așteptată să se întoarcă la palat. Fiul ei este venerat de filipinezi Sursa: arhiva EVZ

Imaginea lui Ferdinand Marcos, care a condus ca un dictator prost timp de două decenii, strălucește mai tare ca oricând la aproape 36 de ani după ce el și soția sa, Imelda, au fost azvârliți într-un avion al forțelor aeriene americane către Hawaii.

Reabilitarea familiei Marcos

În prezent, fiul lor, Ferdinand „Bongbong” Marcos Jr., candidează pentru președinția din Filipine și are șanse mari de victorie în mai. Fie indiferenți, fie inconștienți de corupția care a cuprins vechiul regim Marcos, alegătorii se adună în jurul lui Ferdinand Jr. convinși că tatăl său a fost cel mai mare lider național.

Văduva regretatului Ferdinand Marcos, Imelda, acum în vârstă de 92 de ani, își aruncă bunurile în spatele campaniei pentru Bongbong, în vârstă de 64 de ani. Fanii lui Marcos sunt siguri că victoria lui va curăța familia de ultimele vestigii ale căderii dezastruoase a tatălui său. Sondajele arată că Bongbong este constant în fruntea topului candidaților la președinție.

Ferdinand Marcos a murit în Hawaii la trei ani și jumătate după răsturnarea sa în 1986. De atunci, Imelda a luptat împotriva acuzațiilor potrivit cărora ea și soțul ei ar fi ascuns aproximativ 10 miliarde de dolari în conturi elvețiene și în alte părți. Bongbong, descendentul familiei Marcos, a avut un mandat în Senat și ca guvernator al Ilocos Norte, locul de naștere al tatălui său și fortăreața provincială la nord de Manila.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Aproximativ 10% din populație urăște familia Marcos”, a spus Patrick Tumale, care urmărește suișurile și coborâșurile politicii locale de la baza lui Duterte din Davao, orașul-port de pe insula Mindanao. Mulți dintre acești oponenți susțin că au fost victime în timpul Legii Marțiale, pe care Marcos a impus-o în 1972.

Cu toate acestea, în lupta pentru inimi, minți și voturi, oamenii lui Bongbong au ripostat cu un val de afirmații cu privire la „realizările” lui Marcos, a spus Tumale. „Facebook și alte site-uri de socializare au fost inundate de postări despre cât de bună era țara când Ferdinand Marcos era președinte. Sprijinul din partea tinerei generații a început să crească.”

Campania antidrog din Filipine

Reabilitarea a început odată cu întoarcerea Imeldei din exil în urmă cu 30 de ani. Doi ani mai târziu, rămășițele lui Marcos au fost transportate la Ilocos Norte și în cele din urmă au fost îngropate în urmă cu cinci ani, cu binecuvântarea lui Duterte, în Cimitirul Eroilor din Manila.

În prezent, spre consternarea dușmanilor și criticilor regimului, mulți alegători sunt mai impresionați de războiul brutal împotriva drogurilor care l-a făcut pe Duterte atât de popular pe teritoriul său decât de corupția care are loc peste tot, la toate nivelurile.

Constituția filipineză, impusă în timpul președinției lui Cory Aquino ca antidot împotriva dictaturii în stil Marcos, îl împiedică pe Duterte, în vârstă de 76 de ani, să câștige un al doilea mandat de șase ani.

Duterte, susținând că urmărește o mână de polițiști acuzați de crime extrajudiciare, a refuzat să coopereze cu Curtea Penală Internațională, care investighează legalitatea războiului împotriva drogurilor, și a cerut instanței să amâne cazul împotriva lui. Instanța, evaluând „sfera și efectul cererii de amânare”, a fost de acord să-și suspende temporar ancheta. Și totuși, „Ucideți, ucideți, ucideți” a fost un slogan virtual pentru campania antidrog în care agenția filipineză de control al drogurilor recunoaște că 6.191 au fost uciși în urmărirea „legitimă” a criminalilor. Inamicii lui Duterte estimează că numărul morților a fost mai aproape de 30.000.

Cu toate criticile aduse războiului lui Duterte împotriva drogurilor, aceasta nu l-a făcut mai puțin popular. De fapt, într-o societate în care abuzul de droguri a fost o problemă majoră, el este adesea lăudat pentru că este dur, potrivit Yahoo News.