„Regele uleiului”, achiziție de milioane în portul Constanța. Ce îl leagă pe Vaja Jhashi de Plahotniuc
- Viorica Gheorghe
- 28 octombrie 2024, 08:20
Republica Moldova. Regele uleiului din Republica Moldova, Vaja Jhashi, proprietarul grupului Trans Oil, a încheiat un acord de cumpărare a acțiunilor terminalului Frial, din portul Constanța. Acordul a fost semnat pe 25 octombrie.
Vaja Jhashi își întărește poziția în hub-ul logistic al Mării Negre
Conform grupului Trans Oil, achiziția va permite grupului să-și dezvolte prezența în cadrul hub-ului logistic al Mării Negre.
„Terminalul Frial dispune de o capacitate de transbordare de 1,5 milioane de tone de cereale și 500 de mii de tone de ulei vegetal. Această achiziție va permite Trans-Oil să optimizeze logistica și distribuția mărfurilor pe mai multe continente. Încheierea acestei tranzacții este așteptată să aibă loc până la finalul anului 2024, de îndată ce se va primi aprobarea din partea Consiliului Concurenței din România”, se arată într-un comunicat.
Reprezentanții grupului mai menționează că achiziția va fi finanțată printr-o combinație a contribuției proprii de capital. Va fi contractat și un împrumut pe termen lung obținut din partea unei bănci europene.
Vaja Jhashi, CEO al Grupului Trans-Oil, s-a arătat încrezător că noua achiziție va acoperi cererile în creștere ale clienților. Totodată, promite că vor fi mărite capacitățile de stocare, printr-un grant acordat companiei de către Guvernul României.
„Achiziția Terminalului Frial este un pas înainte în strategia noastră de a ne dezvolta în cadrul Portului Constanța. Susține abilitatea noastră de a livra mărfuri de calitate superioară clienților noștri din întreaga lume”, declară Jhashi.
Cine este Vaja Jhashi și ce legături are cu Plahotniuc
Grupul deţine trei fabricii de producere a uleiului vegetal şi are o cotă de circa 90% la producţia, comercializarea şi exportul de ulei de floarea soarelui.
ZdG a deconspirat cum Vaja Jhashi, un om de afaceri din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, domină piața uleiului din Republica Moldova.
Cea mai importantă afacere a holdingului este fabrica de ulei „Floarea Soarelui” S.A. din Bălți. Jhashi și-a întărit poziția pe piața Republica Moldova pe timpul guvernării democrate. Acesta a cumpărat fabrici de ulei, elevatoare, a construit terminale în portul Giurgiulești și a obținut finanțare de la BERD.
La sfârșitul anului 2023, Consiliul Concurenței a constatat că două companii, „Floarea Soarelui” SA și „Lux Proba Grup” SRL, au realizat și pus în aplicare o înțelegere concertată de stabilire a prețurilor la ulei.
Constatările Consiliului se refereau la stabilirea prețurilor de furnizare a uleiului de floarea-soarelui îmbuteliat pe teritoriul Republicii Moldova.
„Coordonarea politicilor comerciale de către „Lux Proba Grup” SRL și „Floarea Soarelui” SA s-a realizat prin coordonarea prețurilor de vânzare stabilite de ambele întreprinderi la același nivel de piață. Totodată, s-a constatat un schimb de informații sensibile din punct de vedere concurențial”, a constatat Consiliul Concurenţei.
Autoritățile declarau că nu au depistat însă probe „suficiente și concludente” pentru a confirma un abuz de poziție dominantă din partea acestor două companii.
Ancheta a fost inițiată în 2022, după ce prețul uleiului de floarea-soarelui s-a majorat cu circa 30%. Mai multe voci au declarat atunci că de scumpirea uleiului s-ar face vinovat grupul „Trans-Oil”, controlat de Vaja Jhashi. Grupul a acționat în judecată Consiliul Concurenței, nefiind de acord cu constatările.