Sute de oameni au venit ieri la Costesti (Arges) pentru a participa la funeraliile regelui romilor, Ilie Badea Stanescu.
Sute de oameni l-au condus ieri dupa-amiaza, la Costesti - Arges, pe ultimul drum pe Ilie Badea Stanescu, zis Tortica, regele romilor de pretutindeni, care a decedat in Ajun de Craciun, in urma unui atac de cord. La inmormantarea regelui Tortica au participat si alti doi lideri marcanti ai romilor, regele Cioaba si imparatul Iulian al romilor de pretutindeni.
„A fost stapanul bogatilor si saracilor”
Ieri de dimineata, la Palatul de Arama de la Costesti-Arges era jale mare. Inca de la ora 10.00, in curtea Palatului Regal se stransesera deja cateva zeci de persoane, adunate in jurul unui foc ce a ars permanent timp de trei zile si trei nopti. Potrivit traditiei tiganesti, focul de priveghi ii asigura mortului odihna vesnica pe lumea cealalta si nu trebuie stins decat atunci cand sicriul este scos din casa.
„Tatal meu a fost stapanul bogatilor si al saracilor. A murit doar la cateva minute dupa ce daruise cadouri unor copii care venisera sa ne colinde. Doamne, pentru toti oamenii ai venit cu cadouri de Craciun, iar noua ni l-ai luat pe tata!”, se jelea Anisoara Stanescu, una dintre fetele regelui Tortica.
Pe la ora 11.00, la Palatul Regal isi face aparitia si imparatul Iulian, insotit de Marius Stanescu, baiatul mai mic al regelui decedat. „Sa stiti ca sicriul asta nu e din aur. Este adus din America si costa 2.000 de dolari. Iar in sicriu nu vor fi asezate obiecte de valoare. Ne e frica de profanatori si atata timp cat e nevoie mormantul va fi pazit de catre o firma de bodyguarzi”, le-a spus celor prezenti la inmormantare Marius Stanescu.
Sobor de cinci preoti
In jurul orei 12.00, trupul neinsufletit al regelui Tortica a fost scos din Palatul de Arama, in acordurile unei fanfare. Pe langa cantecele mortuare, fanfara a respectat dorinta vaduvei Stanescu si a interpretat piesele preferate ale lui Tortica, printre care si melodia „Radu mamii”. Dricul funerar a fost inchiriat de la o firma din Pitesti, iar slujba religioasa a fost oficiata la biserica din centrul Costestiului de un sobor de cinci preoti.
Sicriul regelui Tortica a fost purtat pe brate de sase bodyguarzi, iar alti zece agenti de paza de la aceeasi firma au asigurat ordinea pe tot parcursul ceremoniei funerare.
Potrivit traditiei, cand cortegiul funerar ajungea la o raspantie, rudele celui decedat au aruncat monede saracilor, insa n-a fost vorba despre banuti din aur sau valuta. Marius Stanescu, unul dintre fii celui disparut, a aruncat cateva sute de bancnote de un leu si cinci lei.
Dupa slujba religioasa care a durat aproape o ora, trupul lui Ilie Badea Stanescu a fost depus la cimitirul din cartierul Zorile. Cripta unde a fost inmormantat, precum si crucea, au fost facute din marmura neagra in Italia, iar drept decoratiuni aveau gravuri cu Maica Domnului si Iisus Hristos.
PROFIL
Tortica, regele-strungar, un despot luminat Ilie Badea Stanescu, cunoscut sub numele de Tortica, s-a nascut intr-o familie de romi bogati, dar in 1962 regimul comunist i-a confiscat tatalui sau tot aurul. Stanescu a terminat o scoala profesionala, si pana la Revolutie a lucrat ca strungar si lacatus mecanic. In anii ‘90 s-a apucat de afaceri si a reusit sa stranga o avere considerabila. Tot in aceeasi perioada a urmat cursurile Facultatii de Teologie, la care a renuntat dupa scurt timp. Pe 31 august 2003, Tortica a fost incoronat, la Manastirea Curtea de Arges, ca rege al tiganilor de pretutindeni.
Marea majoritate a celor care l-au cunoscut spun ca Regele Tortica era un om cu frica lui Dumnezeu si ca de-a lungul anilor a facut numeroase donatii bisericilor, scolilor sau orfelinatelor. Printre succesele din cariera sa de rege al tiganilor se numara si „decretul” din octombrie 2003 prin care a interzis casatoriile intre minorii romi pana la varsta de 16 ani - fetele, respectiv 17 ani - baietii.
INCORONARE
„A murit regele! Sa traiasca regele!” La fel ca in Evul Mediu, romii de pretutindeni au jelit ieri un rege disparut si l-au aclamat pe altul proaspat incoronat.
Cu doar cateva zeci de minute inainte ca trupul regelui Tortica sa paraseasca definitiv Palatul de Arama, fiul sau, Dan Stanescu, a urcat pe tron si si-a pus pe cap coroana regala.
„Sa dea Dumnezeu sa faca ce a facut si ce nu a facut tatal sau. Sa aiba grija de cei bogati, de cei saraci si asa va fi un rege bun”, i-a urat noului rege chiar mama sa, Maria Stanescu. „A murit regele! Sa traiasca regele!”, a venit raspunsul multimii, imediat dupa momentul incoronarii.
Miercuri seara, Consiliul de Coroana al Casei Regale de la Costesti Arges l-a numit pe Dan drept succesorul de drept al lui Ilie Badea Stanescu. „In conformitate cu cutumele noastre, ale celor 78 de milioane de membri ai acestei etnii, se acorda titlul de rege al romilor lui Dan Stanescu”, suna decretul imperial emis de imparatul Iulian.