Regele Mihai - 103 ani de la naștere

Regele Mihai - 103 ani de la naștereSursa foto: EVZ

Regele Mihai - 103 ani de la naștere. A fost considerat de unii un reper, de alții a fost contestat.  A trăit nu mai puțin de 97 de ani.

Regele Mihai a trăit vremuri dificile. A fost prima oară rege la nici 6 ani. A revenit ca rege la 19 ani și a abdicat la 26 de ani. A trăit  aproape o jumătate de secol în exil.

Regele Mihai - controverse. A fost sau nu fiul regelui Carol al II-lea?

Regele Mihai s-a născut la Peleș, Sinaia, la 25 octombrie 1921. Oficial, părinții săi au fost Principesa Elena a Greciei și Principele Moștenitor Carol. O primă problemă a fost aceea a perioadei de sarcină a Prințesei. Căsătoria părinților Regelui Mihai a avut loc în martie 1921. Ori, în mod normal, viitorul Rege ar fi trebuit să se nască în decembrie. Prin urmare, am fi vorbit de o naștere prematură. Totuși, Memoriile Reginei Maria, bunica sa susțin că vlăstarul regal era un copil grăsuț, bucălat cu ochi albaștri și gropițe în obraji. Era perfect dezvoltat.

Au fost două explicații. Fie Carol și Elisabeta s-au culcat împreună înainte de nuntă, ceea ce ar face ca nașterea să fie la termen, fie Elisabeta ar fi fost însărcinată! Carol ar fi fost căsătorit ca să uite de fosta relație cu Zizi Lambrino cu care avea deja un fiu. Căsătoria fusese declarată nulă, iar copilul, Carol Mircea, evident, fără niciun drept în succesiunea politică.

Gurile rele spun că Elisabeta a fost foarte afectată de moartea fratelui mai mic al ei și al regelui Greciei, căsătorit cu sora lui Carol, Elisabeta, fiica Regelui Ferdinand și Reginei Maria. Acel frate a murit în Grecia mușcat de o maimuță turbată din grădina zoologică privată de la Atena. Elisabeta ar fi avut o relație interzisă cu un colonel, ofițer superior din suita regală elenă. Colonelul Manos se ocupa de caii regali. Era și un șofer excepțional și un excelent mecanic. Ori, ca și fratele Nicolae sau tatăl Ferdinand, Carol al II-lea era un șofer slab și mecanic nepriceput. Plus că Mihai și Carol nu prea semănau.

Regele Mihai detronat de tatăl lui și succesor al acestuia

În dimineața zilei de 20 iulie 1927, copilul de aproape 6 ani, Mihai de România, devenea Rege sub Regență Carol renunțase la tron și în ianuarie 1926 fusese scos din linia succesorală. Totuși, în 193o, Carol, sprijinit chiar și de Prințul Regent Nicoale, fratele lui, a devenit Rege la 8 iunie. Mihai a devenit Mare Voievod de Alba Iulia. Mama sa a fost părăsită de Carol, alungată. Mihai trebuia să o suporte pe Duduia Elena Lupescu.

Carol al II-lea devine dictator. Pierde un sfert din România și Antonescu îi impune abdidarea în 1940. Mihai domnește dar nu guvernează. Antonescu e Conducător al Statului din 6 septembrie 1940 până în 23 august 1944. Antonescu nu discută cu Regele. Într-un fel, deși era lider de jure al Armatei, Mihai a fost ocolit. Semna ce i se da. S-a spus că Antonescu și legionarii în ianuarie 1941 s-au suspectat că voiau să-l elimine.

Regele a devenit parte a încercărilor de eliminare a lui Antonescu de la putere. Regele, conform părților din Constituția din 1923 repuse de facto în vigoare după abrogarea Constituției din 1938 putea demite primul ministru. Ori, Antonescu asta era în  ciuda titlului de Conducător al Statului. De aceea, constituțional, Mihai nu a dat lovitură de stat ci a folosit prerogativele pe care le avea.

Greva regală, abdicarea și exilul

Regele a făcut grevă regală din 21 august 1945 până pe 7 ianuarie 1946. Adică a refuzat să semneze decretele ca Rege din cauza imixtiunilor comuniștilor și a Moscovei în politica internă. Va fi nevoit să accepte Guvernul Groza la 6 martie 1945. Apoi a girat rezultatul alegerilor din noiembrie 1946, deschizând Parlamentul unicameral la 1 decembrie 1946 prin Mesajul Tronului. A fost silit să abdice la 30 decembrie 1947 și să părăsească România la 3 ianuarie 1948.

Regele s-a căsătorit la Atena cu Ana de Bourbon Parma, Principesă pe care o cunoscuse la nunta viitoarei Regine Elisabeta II, verișoara sa. Au avut cinci fiice. Regele a trăit în exil în Grecia. Marea Britanie, SUA și Elveția, aici având reședințe la Versoix și Aubonne. După 1989, nu a fost primit în țară, a venit de Paști în 1992, apoi după 1996 și-a reprimit cetățenia. I s-a dat. ca fost șef de stat. spre folosință pe timpul vieții Palatul Elisabeta clădit de tatăl lui pentru mătușa sa, Elisabeta care a fost un timp Regina Greciei. Regele Mihai a murit la Aubonne la 5 decembrie 2017. A fost adus în România la 13 decembrie 2017 și ulterior înmormântat la noua Catedrală de la Curtea de Argeș. Soția sa murise în august 2016.

Însemnătate

Cu excepția demnitarului comunist Ion Gheorghe Maurer care a trăit 98 ani (deși se crede că ar fi fost născut în 1899, deci ar fi avut 101 ani în 2000, la moartea sa), Regele Mihai a fost cel mai longeviv șef de stat român. I-a cunoscut pe Winston Churchill, Adolf Hitler, a fost decorat de FD Roosevelt, IV Stalin, a fost contemporan cu Benito Mussolini. Josip Broz Tito în timpul  domniei sale.

A sprijinit România pe drumul european și euro-atlantic. A participat la ședința de omagiere a celor 90 ani de viață la 25 octombrie 2011. A fost practic ultimul său mare discurs în public sub cupola Parlamentului României.

Ne puteți urmări și pe Google News