Evenimentul Zilei > Actualitate > „Regele” a abdicat, prințul îi vrea tronul
„Regele” a abdicat, prințul îi vrea tronul

„Regele” a abdicat, prințul îi vrea tronul

Demisia lui Sepp Blatter, din fruntea FIFA a dat startul unei bătălii pentru putere. Iordanianul Ali bin Al Hussein este favorit să-l înlocuiască pe elvețian

Sepp Blatter (79 de ani) a declanșat o teribilă undă de șoc după ce a anunțat că demisionează de la conducerea FIFA. Elvețianul și-a încheiat cel de-al cincilea mandat de președinte la cinci zile după victoria de la alegeri, iar decizia este una logică.

A condus timp de 17 ani

Sepp a devenit șeful fotbalului mondial în 1998, luându- i locul brazilianului Joao Havelange.


Sepp Blatter s-a aflat la conducerea FIFA din 1998, atunci când l-a înlocuit pe Joao Havelange


A fost, practic, un transfer lin de putere, pentru că Blatter era mâna dreaptă a sud-americanului. Ocupase funcția de secretar general al FIFA, o corporație cu un număr mai mare de membri afiliați decât avea ONU.


FOTO: Ali bin Al HusseinDe-a lungul celor patru mandate, scandalurile de corupție au făcut praf credibilitatea oamenilor de la FIFA, iar apogeul a fost atins săptămâna trecută, atunci când autoritățile americane au formulat acuzații grave la adresa oficialilor. Blatter și-a văzut de drum, a candidat și a câștigat în fața lui Ali bin Al Hussein, prințul Iordaniei și singurul contracandidat.

Salariu de 10 milioane €

Însă, presiunea venită dinspre sponsori, autorități și media l-a învins. Blatter a demisionat, iar presa americană anunță, bazându-se pe surse, că Blatter, plătit anual cu 10 milioane de euro, este investigat de FBI.

Interesele sunt uriașe, mai ales că afacerea gestionată de FIFA este estimată la 2-3 miliarde de euro, anual. Branduri celebre în toată lumea, care sunt partenere în competiții de mare interes, cum ar fi Campionatul Mondial, au amenințat că-și reziliază contractele de zeci de milioane de euro, dacă Blatter mai continuă. Încolțit de peste tot, elvețianul a cedat. Acum a început lupta pentru preluarea puterii. În cel mai scurt timp, vor fi organizate alegeri, iar marele favorit este prințul iordanian Ali bin Al Hussein.

De asemenea, francezul David Ginola și brazilianul Zico, foști mari jucători, vor să conducă și ei FIFA. Este de așteptat ca și Michael van Praag, președintele Federației Olandeze de Fotbal, să reintre în cursă. Batavul abandonase lupta înaintea alegerilor de săptămâna trecută.