Reformiştii PDL, puşi la colţ. Blaga: Să nu citesc pe blog că am fost la altă şedinţă. Berceanu: veniţi doar la şedinţe la care sunt şi televiziunile

Reformiştii PDL, puşi la colţ. Blaga: Să nu citesc pe blog că am fost la altă şedinţă. Berceanu: veniţi doar la şedinţe la care sunt şi televiziunile

Cristian Preda şi Monica Macovei le-au cerut astăzi explicaţii colegilor de partid care au decis ca criteriile de integritate, în special cel referitor la suspendarea celor cu dosare trimise în instanţă, nu se regăsesc în statut, deşi au trecut de votul mai multor foruri de decizie ale PDL.

Replica cea mai dură dată reformiştilor a venit de la secretarul general al PDL Vasile Blaga care i-a avertizat că o decizie luată trebuie respectată şi le-a reproşat că fac declaraţii populiste doar ca să fie în joc.

La vot, Cristian Preda, Sever Voinescu şi Monica Macovei au fost singurii care au votat împotriva statutului golit de criteriile de integritate, în vreme ce pentru s-au pronunţat aproape 500 de democrat-liberali prezenţi la şedinţa Consiliului Naţional de Coordonare.

 „Ar trebui să explicaţi public de ce decidem astăzi că sunt sănătoase şi mâine că ne aduc boli grave?”, a comentat Preda decizia Colegiului Director de aseară de a pasa criteriile de integritate într-un cod etic.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a fost susţinut de Monica Macovei care a calificat amânarea adoptării propunerilor reformiştilor drept o „lipsă de responsabilitate”.

„Aceste criterii sunt pentru beneficiul partidului. Nu înţeleg de ce amânăm aceste criterii şi facem la vară un cod etic. Amânarea e determiată de o lipsă de responsabilitate”, a spus Macovei amintind că niciun PDL-ist nu a fost sancţionat de partid pentru problemele penale.

De asemenea, Monica Macovei s-a arătat nemulţumită că în statut nu mai apare prevederea referitoare la respingerea înscrierii în partid a angajaţilor fostei Securităţi.

Oltean: Reforma nu înseamnă dărâmarea PDL

În replică, vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a susţinut că reformarea partidului nu înseamnă dărâmarea lui doar pentru ca unii să profite de acest lucru.

"Pentru unii schimbare şi reformă înseamnă dărâmarea partidului. Nu cred că reformă înseamnă să ataci preşedintele partidului, să nu faci nimic şi îi cer să se dea la o parte să te aşezi în locul său", a spus Oltean. 

El a fost susţinut de un alt vice al PDL, Cezar Preda, care a spus şi el că credibizarea partidului nu se face cu "fineţuri din astea unde începe şi unde se termină prezumţia de nevinovăţie", ci prin decizii asumate.

"Credibilizarea prin prevederi de statut? Nu, ci prin decizia politică şi curajul de a face ordine. Nu să ne uităm cum îi scot alţii la televizor pe cei pe care noi nu i-am sancţionat", a spus Preda.

Opoziţia faţă de criteriile de integritate l-a făcut pe Cristian Preda să vină intervină din nou şi să susţină că argumentul că primarii cu probleme penale vor dezerta către USL nu este suficient. "În locula 200 de primari fragili şi corupţi care s-ar duce a doua zi la USL, eu prefer două milioane de voturi de la oameni care cred în integritate", a spus Preda.

Blaga: Unii au venit azi aici să vadă noaptea cuţitelor lungi,măcel, sânge pe pereţi

Intervenţia lui Preda l-a enervat pe secretarul general al PDL Vasile Blaga care i-a avertizat pe "reformişti" că deciziile partidului trebuie respectate, în caz contrar statutul prevăzând sancţiuni.

"Unii au venit azi aici să vadă noaptea cuţitelor lungi,măcel, sânge pe pereţi. Discutăm, dar dacă decizia a fost luată nu vreau să citesc pe blog că am fost la altă şedinţă. Decizia trebuie respectată.(...) Am avut un statut pe care n-am fost în stare să-l respectăm. Cei care nu respectă deciziile politice trebuie sancţionaţi. Şi asta scrie în statut", a spus Blaga.

Ca argument în defavoarea propunerii "reformiştilor", Blaga a spus că "nu procurorul hotărăşte cine e vinovat, ci judecătorul care dă cu ciocanul în masă". El a adăugat că acest principiu este valabil pentru toţi românii, iar cei care-l contestă vor doar să facă "declaraţii populiste doar să fie în joc".

Berceanu: "Eu am cicatrici din lupte concrete pe teren, nu pe blog"

"Pe vremea când unii care erau procurori comunişti şi lucrau mână în mână cu securitatea eu eram cercetat de securitate", a continuat atacul Radu Berceanu, referindu-se indirect la statutul de procuror al Monicăi Macovei înainte de Revoluţie. El le-a bătut obrazul "reformiştilor" că nu au venit să-şi susţină punctul de vedere în Colegiul Director, for care le-a invalidat propunerile.

"Înţeleg că veniţi doar la şedinţe la care sunt şi televiziunile", a comentat Berceanu, adăugând că el şi-a susţinut punctul de vedere în faţa celor care îl contestau, fiind unuldintre singurii care l-a contrazis inclusiv pe Traian Băsescu.

"Eu am cicatrici din lupte concrete pe teren, nu pe blog", a încheiat el.

Traian Ungureanu a venit să detensioneze atmosfera, făcând un apel la unitatea PDL.

"Trebuie să intrăm cu un partid nefracturat în alegeri. PDL plus Cristi plus Monica. N-am auzit un nume rostit în această sală. Nu trebuie să intrăm în campanie cu un partid rupt de Băsescu", a spus Ungureanu.

Democrat-liberalii s-au reunit astăzi, la Palatul Parlamentului, în şedinţa Consiliului Naţional de Coordonare (CNC) pentru a discuta modificările la statut. Cu o seară înainte Colegiul Director al PDL a respins propunerile tripletei Monica Macovei- Cristian Preda - Sever Voinescu privind suspendarea din partid a celor cu dosare penale trimise în instanţă. De asemenea, s-a convenit asupra unor eventuale derogări de vechime pentru candidaturi. Democrat-liberalii i-au dat satisfacţie şi preşedintelui Traian Băsescu, care le-a reproşat că au transformat partidul într-o "găşcuţă" şi au decis aseară, în Colegiul Director, ca echipa de conducere să nu fie aleasă la pachet. Asftel, prim-vicepreşedinţii şi secretarul general care ar fi trebuit, potrivit modificării statutului, să fie aleşi în echipă cu preşedintele, odată cu votarea unei moţiuni, vor fi decişi acum uninominal.