Reforma pensiilor: bilanţul participării la începutul după-amiezii

Reforma pensiilor: bilanţul participării la începutul după-amiezii

După primele coloane matinale în multe oraşe din Franţa, o manifestaţie pariziană mare a început la ora 14. Contestarea reformei pensiilor se anunţă cu un număr deosebit de mare de participanţi în multe sectoare.

Mobilizarea pare să fi pornit bine ca să aibă o participare masivă. Deşi autorităţile se aşteptau la 550.000-750.000 de manifestanţi în peste 200 de manifestaţii în toată Franţa joi contra proiectului de reformă a pensiilor, cifrele privind primele coloane şi sectoarele aflate în grevă la mijlocul zilei sunt deja încurajatoare. Ceea ce dă speranţa că se vor atinge, chiar depăşi, protestele din 5 decembrie 2019. La începutul protestului contra precedentului proiect de reformă a pensiilor poliţia numărase 806.000 de manifestanţi în Franţa, iar CGT 1,5 milioane.

Manifestaţii:

La Paris, manifestanţii mărşăluiesc. De la place de la République, o coloană formată din mai multe zeci de mii de participanţi a pornit la ora 14 în direcţia Nation. Simon Duteil şi Murielle Guilbert, cele două co-delegate generale ale Solidaires, îşi exprimă deja optimismul declarând pentru "Libération": "Avem informaţii entuziasmante. La Douai [nord], spun că nu au văzut atâta lume de o veşnicie". Drapelele subliniază unanimitatea organizaţiilor salariaţilor.

Marseille şi Grenoble îşi fac plinul. Manifestaţiile din Marseille şi Grenoble se bucură de o mare participare, potrivit trimişilor noştri speciali.

Ne puteți urmări și pe Google News

Coloana din Grenoble este masivă, toate generaţiile sunt prezente. Manifestaţia, densă, se întinde pe 2 kilometri, marile bulevarde sunt aglomerate: 35.000 de persoane sunt prezente conform CGT, 18.000 potrivit poliţiei. La Marseille, două coloane au pornit pe la ora 10:30 şi încă e multă lume la punctul de plecare, lângă place des Réformés. Potrivit organizaţiei intersindicale ar fi 140.000 de manifestanţi, 26.000 potrivit prefecturii

Sunt deja zeci de mii de manifestanţi în toată ţara. Primele cifre raportate de autorităţi - şi deci mai mici decât cele avansate de sindicate - atestă deja o mobilizare foarte importantă. Cifrele le depăşesc pe cele din 2019 în multe oraşe medii: cel puţin 30.000 de persoane la Toulouse, 25 000 la Nantes, 23.000 la Lyon, 14.000 la Tours, 13.600 la Pau, 12.000 la Perpignan şi Orléans, 9.000 la Angoulême, 8.000 la Châteauroux sau 6.500 la Mulhouse ca şi la Périgueux. Puternică mobilizare şi la Chartres cu 10.000 de manifestanţi, 7.200 la Alès, 5.200 la Boulogne-sur-Mer, 4.000 la Belfort şi 3.500 la Auch, între altele. La Saumur, numărul de manifestanţi a ajuns la 2.500, un record local. La Bordeaux (16.000) şi Montpellier (15.000), cifrele sunt uşor mai mici ca în 2019. Sindicatele au prevăzut 250 de manifestaţii în total în Franţa, cu obiectivul de a reuni peste un milion de persoane. Autorităţile se aşteaptă la o participare de 550.000 - 750.000.

Liderii sindicali artă încredere. "Cred că milionul va fi depăşit", a prezis secretarul general al CGT, Philippe Martinez, în fruntea manifestaţiei la Paris, vorbind despre o mobilizare "reuşită". "Avem clar o mobilizare mare, mai mare decât credeam", a spus numărul unu al CFDT, Laurent Berger, înaintea plecării marşului parizian.

Greve:

Producţia de electricitate în bernă, expedierile de carburanţi suspendate, transportul foarte perturbat pe reţeaua feroviară şi la Paris, cadrele didactice mobilizate, multe sectoare se alătura mişcării joi, pentru contestarea proiectului de reformă a pensiilor

Energia întreruptă. În electricitate, greva agenţilor EDF a provocat joi scăderi ale producţiei care au atins cel puţin echivalentul a de două ori consumul Parisului. Puterea disponibilă în parcul nuclear ar urma să scadă la 63% la prânz, faţă de 72% cât a prevăzut EDF, potrivit datelor producătorului de energie. CGT a tăiat chiar curentul într-o zonă industrială din regiunea pariziană, a aflat "Libération". Conducerea numără o rată de participare a salariaţilor de 44,5% din efectivul total la jumătatea zilei, o cifră mult mai mare decât la precedentele manifestaţii de acest tip în anii trecuţi. În sfârşit, circa 40% din efectivele grupului cu statut de electricieni sau lucrători de la gaze sunt în grevă, a anunţat Engie joi după-amiaza. Printre ceilalţi salariaţi francezi ai grupului, de drept privat, rata greviştilor era de 7%. În ciuda acestei mişcări sociale, direcţia Engie "nu anticipează consecinţe pentru clienţi".

Petrolul curge cu greu. În rafinării, CGT TotalEnergies număra între 70 şi 100% grevişti, în majoritatea locaţiilor grupului. Potrivit unui prim bilanţ al CGT, erau în grevă 100% echipele de dimineaţa la bio-rafinăria La Mède, depozitul de carburanţi din Flandra, în apropiere de Dunkerque, şi uzina petrochimică Carling (Moselle). Rafinăria de la Donges (Loire-Atlantique) avea 95% grevişti şi cea din Normandia 80%, în vreme ce echipele de la rafinăria Feyzin (Rhône) erau în grevă în proporţie de peste 70%, tot potrivit CGT. Penuria în benzinării este totuşi limitată.

Transportul, la ralanti. Greva este foarte urmată în transporturi cu aproape niciun tren regional, puţine TGV, un metrou care merge la ralanti la Paris şi marea suburbie foarte puţin deservită. Doar un TER din 10 în medie mergea azi dimineaţă. O frecvenţă aproape identică pe liniile Transilien - trenurile din suburbia pariziană - şi unele RER. Din sursă sindicală, puţin peste 52% din angajaţii SNCF anunţaseră că vor intra în grevă, din care 80% conductori şi 42% acari. Conducerea nu a confirmat aceste cifre. În ciuda acestor perturbări, traficul era fluid, potrivit site-ului Sytadin, exploatat de Direcţia drumurilor din Ile-de-France. La Lyon, o pană informatică a paralizat cele patru linii de metrou joi dimineaţa.

Două linii şi-au reluat activitatea în cursul dimineţii, dar nu şi liniile automate B şi D, cărora operatorul nu le-a putut substitui autobuze din cauza mişcării sociale.

Profesorii au pus stiloul jos. Mobilizarea este mare printre cadrele didactice. Snes-FSU, primul sindicat din învăţământul secundar, anunţă joi o rată de 65% din profesorii colegiilor şi liceelor în grevă, şi Snuipp-FSU, primul sindicat din învăţământul primar, recenza 70% din cadrele didactice în grevă. Potrivit ministerului, mobilizarea naţională se traduce printr-o rată de cadre didactice în grevă de 42,35% în învăţământul primar şi de 34,66% în secundar (colegii şi licee), mai mici decât cifrele sindicatelor.

Funcţionarii îşi opresc activitatea. Aproape trei funcţionari din 10 (28%) erau în grevă joi la jumătatea zilei în funcţia publică de stat, care numără 2,5 milioane de agenţi, potrivit cifrelor comunicate de Ministerul Funcţiei Publice. O mobilizare cu 5 puncte mai scăzută faţă de 2019. În funcţia publică teritorială, care numără aproape 2 milioane de agenţi, rata greviştilor se ridică la 11,3%. În funcţia publică din domeniul spitalicesc (1,2 milioane de agenţi), atinge 9,9%, adică cu două puncte mai mult decât în 2019, prima zi de grevă contra primului proiect de reformă a pensiilor, potrivit liberation.fr

(Traducerea Rador)