Evenimentul Zilei > Actualitate > Reformă în Poliția Română! Ministrul de Interne și sindicaliștii au bătut palma
Reformă în Poliția Română! Ministrul de Interne și sindicaliștii au bătut palma

Reformă în Poliția Română! Ministrul de Interne și sindicaliștii au bătut palma

Noul ministru al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a fost de acord cu proiectul de reformă în Poliția Română propus de Sindicatul Național al Agenților de Poliție (SNAP). Președintele SNAP, Iulian Surugiu a avut o întâlnire cu oficialul Guvernului la finalul căreia s-a concluzionat că reforma propusă trebuie pusă în practică cât mai rapid, aceasta fiind o necesitate a sistemului.

Printre schimbările propuse de Sindicatul Național al Agenților de Poliție în proiectul de reformă pentru Poliția Română înaintat conducerii Ministerului Afacerilor Interne se numără:

Desființarea Secțiilor Rurale și reînființarea posturilor de Poliție; reînființarea funcției de sectorist, polițistul care, altădată, știa tot ce mișcă în zona lui de competență; mandatele șefilor din structurile Poliției Române să nu fie prelungite decât de două ori, câte trei ani, sau odată pentru cinci ani; desființarea Inspectoratelor Județene de Poliție (IPJ) și înființarea a trei Inspectorate de poliţie teritoriale, la Bacău, Cluj şi Craiova, subordonate IGPR-ului; reînfiinţarea birourilor de cercetări penale, care să funcţioneze în componenţa poliţiilor municipale şi orăşeneşti în noua organizare; procesul de selecţie al viitorilor poliţişti să se desfăşoare în baza unei bune cunoaşteri longitudinale a acestora, evitându-se astfel angajarea persoanelor al căror profil moral este necorespunzător sau a persoanelor care au răspuns penal; înfiinţarea Centrelor judeţene de psihologie care să realizeze selecţia psihologică a polițiștilor; semnarea unui contract între lucrătorul de poliţie debutant şi MAI prin care poliţistul se obligă să rămână pe prima funcţie ocupată timp de 5 ani, asigurându-se în acest fel formarea sa profesională continuă; repartizarea din şcoală cât mai aproape de domiciliul poliţistului, şi nu pe criteriul mediei obţinute; ocuparea unei funcţii la catedrele de specialitate ale unităţilor de învăţământ ale MAI să fie posibilă doar după o vechime de 10 ani în practică.

Motivele și soluțiile propuse în proiect se regăsesc AICI.

„Principalul lucru este să fie pus în practică proiectul. Trebuie făcută o analiză foarte clară a posturilor și a secțiilor rurale de poliție. Greul îl duc tot polițiștii de la posturi, cei care instrumentează dosarele penale. Apoi, în opinia noastră, reînființarea sectoristului este o necesitate pentru că acei oameni știau tot ce mișcă în stradă, cunoșteau populația din cartiere, dar și pe infractori. Apoi, mandatele șefilor de structură până la nivel central ar trebui limitate la două a câte trei ani sau unul la cinci ani pentru a se evita nepotismele. Nu în ultimul rând, reînființarea birourilor de cercetări penale reprezintă o necesitate îmbrățișată și de factori de răspundere din Ministerul Public”, a declarat, pentru EVZ, președintele SNAP, Iulian Surugiu.

Save

Save