Reforma fiscală. Măsurile care intră în vigoare pe 11 noiembrie
- Alexandru Sălăvăstru
- 11 noiembrie 2023, 08:49
Reforma fiscală. Una dintre măsurile care intră în vigoare pe 11 noiembrie modifică plafoanele pe care trebuie să le respecte firmele atunci când fac sau acceptă plăți în numerar.
Reforma fiscală asumată recent în Parlament își are termenul de intrare în vigoare la 15 zile de la oficializarea legii. Executivul s-a răzgândit parțial în privința reducerii plafoanelor pentru plăți și încasări în numerar.
Reforma fiscală este prevăzută prin Legea 296/2023
Începând cu data de 11 noiembrie 2023, măsurile prevăzute în reforma fiscală vor intra în vigoare. Se pare că se vor aplica mai puține restricții privind operațiunile cu numerar, după ce Guvernul s-a răzgândit și a decis să elimine prin OUG majoritatea măsurilor date inițial.
Rămâne valabil faptul că plafonul de numerar în casierie se stabilește la maximum 50.000 lei pe zi.
Apar sancțiuni „noi” pentru activitățile economice ilicite prin care se face evaziune fiscală.
Tot Legea reformei fiscale prevede reintroducerea unor sancțiuni (amenzi și confiscări) pentru situațiile în care vorbim de cei care nu-s organizați conform legii pentru desfășurarea activității economice sau care nu dețin documente de proveniență pentru bunuri.
O altă măsură face referire la dispariția plății la jumătate din minim pentru amenzile din codurile fiscale, Legea contabilității și alte acte majore.
Amenzile prevăzute în acte majore precum Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea contabilității, Ordonanța caselor de marcat și Legea privind operațiunile în numerar NU mai pot fi plătite la jumătate din minim în termen de 15 zile. Facilitatea este eliminată în mod expres pentru aceste acte, după cum se arată în analiza avocatnet.ro.
Sancțiuni mai dure pentru utilizatorii de case de marcat la care se găsesc sume nejustificate
Dacă la controalele autorităților sunt identificate sume nejustificate, amenzile vor fi mai mari față de trecut. Sunt vizați comercianții și prestatorii care nu emit bonuri fiscale sau care le emit cu valori inferioare prețurilor de vânzare. Mai mult decât atât, se aplică și celor care introduc în sau scot din unități sume de bani fără documente justificative.
Desființarea societăților poate fi amânată până ce Fiscul își recuperează datoriile de la acestea. Legea societăților se modifică în așa fel încât desființarea firmelor la cererea Oficiului Național al Registrului Comerțului să fie amântă până ce Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) recuperează datoriile de la acestea. Măsura este prevăzută tot în legea cu reforma fiscală.
De asemenea, se interzic plățile pentru achizițiile publice pentru care facturile n-au fost transmise prin e-Factura.
În cadrul legal primar al e-Factura (cel din OUG 120/2021) se prevede, de-acum, în mod expres că plata facturilor pentru achiziții publice se face numai dacă operatorii economici au transmis facturile, către autoritățile contractante, prin sistemul e-Factura.
Apar termene concrete în care autoritățile locale trebuie să transmită la ANAF informațiile despre bunurile contribuabililor. Autoritățile locale sunt obligate să facă un schimb periodic de date, referitor la bunurile deținute de contribuabili, cu ANAF.
Doar că până acum nu existau termene concrete pentru această activitate, chestiunea fiind rezolvată prin legea recent oficializată. Totodată, sunt introduse și amenzi pentru autoritățile locale necooperante.
Legea 296/2023 aduce o serie de modificări semnificative în sistemul fiscal și bugetar românesc, cu impact direct asupra impozitelor și taxelor, precum și asupra sistemului RO e-Factura care va fi implementat din 2024:
Iată în continuare lista de modificări pe care să le urmăriți
Modificări în Codul Fiscal:
- Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor.
- Modificări la impozitul pe profit.
- Impozitul pe venituri din salarii și contribuții sociale.
- Impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare.
- Impozitarea cu 70% a veniturilor constatate de organele fiscale.
- Venituri din activități independente (PFA, ÎI, IF, profesii liberale).
- TVA și condițiile deducerii acesteia.
Măsuri pentru Combaterea Evaziunii Fiscale:
- Implementarea sistemului RO e-Factura.
- Modificări ale Legii 70/2015 privind operațiunile de încasări și plăți cu numerar.
- Modificări privind amenzi.
- Sistemul național RO e-Sigiliu pentru transportatori.
- Măsuri pentru combaterea activităților economice ilicite.
- Modificări ale Legii Societăților Comerciale (Legea 31/1990).
- Modificări ale legislației caselor de marcat (OUG 28/1999)