Update. FMI dictează Guvernului să adopte noi măsuri fiscale

Update. FMI dictează Guvernului să adopte noi măsuri fiscale Sursa foto: Arhiva EVZ

După o evaluare detaliată a situației economiei românești, reprezentanții FMI trag concluziile. Astfel, la finalul acestei vizite, șeful delegației FMI va susține o conferință de presă în care va puncta aspecte legate de consultările cu autoritățile. De asemenea vor fi anunțate și propuneri legate de rezolvarea problemelor ce țin de deficitul bugetar.

Update. Șeful delegației FMI susține că pachetul de măsuri fiscale asumat de Guvernul României nu este suficient. Kees Martijn a precizat că rezolvarea problemei deficitului bugetar nu va putea fi atinsă în această formă..

"Pachetul de măsuri fiscale este bun, dar trebuie îmbunătățit. Noul pachet fiscal va îmbunătăți situația pentru 2024 în privința controlului deficitului bugetar care să se mențină în 3% din PIB. Ținta nu va putea fi atinsă în 2024.", a explicat șeful delegației FMI.

Totodată, oficialul a menționat că scăderea inflației nu ar trebui să conducă spre o relaxare fiscală.  Kees a îndemnat și la eliminarea tuturor facilităților fiscale. Mai mult, șeful delegației FMI susține că este nevoie de o trecere rapidă spre economia verde.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Alte reforme trebuie să crească veniturile și gradul de declarare onestă a veniturilor. Trebuie să se lucreze mai mult în eliminarea excepțiilor fiscale a golurilor. De asemenea și în privința legii fiscalizării proprităților. Altfel rezultatele nu pot fi predictibile.", a mai adăugat reprezentantul FMI.

Delegația Fondului Monetar Internațional poartă în aceste momente discuții cu autoritățile române. La finalul acestora, șeful misiunii femei va susține o conferință de presă în care vor fi prezentate concluziile legate de evaluarea economică a României.

FMI, concluzii finale după vizita în România

În urma discuțiilor purtate de oficialii femei cu autoritățile române sunt trase concluziile finale. Acestea vor fi anunțate chiar de către șeful misiunii pentru România, Kees Martijn.  Conferința va fi susținută de la sediul Băncii Naționale a României.

Delegația FMI a desfășurat misiunea în România în perioada 25 septembrie 4 octombrie. Astfel, în decursul zilei de astăzi vor fi făcute publice date importante legat de această evaluare.  Șeful delegației va  comenta în fața jurnaliștilor, concluziile legate de analiza anuală a economiei românești.

În ultimele două zile oficialii FMI au analizat politicile economice aplicate în România. Acestea au purtat discuții cu reprezentanții Ministerului Finanțelor precum și ai Băncii Naționale a României.

Totodată, experţii instituţiei financiare internaţionale au avut întâlniri cu reprezentanţi ai sectorului privat şi ai organizaţiilor neguvernamentale.

Reprezentanții FMi, concluzii după întâlnirea cu Ciolacu

Marcel Ciolacu / Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Analiza desfășurată în aceste zile în sectorul economic românesc are la bază o procedură de supraveghere obligatorie. Aceasta este pusă anual în exercițiu pentru toatele statele membre ale FMI.

După seria discuțiilor, oficialii delegației întocmesc constatările preliminare. Pe baza acestuia este ulterior elaborat un raport care urmează să fie prezentat Comitetului Executiv al FMI.

Membrii comisiei Fondului Monetar Internațional au apreciat eforturile României legate de rezolvare a problemei deficitului bugetar. Cu toate acestea, oficialii misiunii susțin că măsurile asumate de Guvern nu ar fi suficiente.

"Ne-au apreciat eforturile de a implementa reforme şi politici economice responsabile, dar au subliniat: "Aveţi nevoie de sustenabilitate fiscal-bugetară. Aveţi nevoie să reduceţi deficitul bugetar şi să luaţi măsuri suplimentare pentru combaterea evaziunii". În tot acest timp, ţările UE care "donează" pentru noi privesc cum dăm din umeri", susținea Marcel Boloș într-o postare pe Facebook.

 

Reprezentanții femei cer în primul rând eliminarea tuturor facilităților fiscale. Totodată, aceștia au propus și scăderea pragului cifrei de afaceri pentru aplicarea impozitului în ceea ce privește sectorul microintreprinderilor.