Referendumul propus de Ilan Șor privind vectorul extern al Moldovei, respins
- Julieta Savitchi
- 11 iulie 2023, 20:35
Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chişinău a respins marţi, 11 iulie, iniţiativa ex-deputatului Ilan Şor, condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare, privind organizarea unui referendum consultativ cu privire la direcția de integrare externă a Republicii Moldova și statutul de neutralitateal ţării.
Au răspuns cu protest zgomotos
Adepţii lui Ilan Şor au răspuns la refuzul CEC-lui printr-un protest zgomotos, cerând demisia conducerii ţării. La manifestația din faţa instituţiei au participat și deputați, dar și reprezentanți ai autorităților locale din Partidul Șor. „Nu Europa! Noi suntem poporul! Referendum! Jos Maia Sandu”, au scandat manifestanții. „Nu vrem așa Europă! Duceți-vă la mama dracului”, a strigat o protestatară.
Argumentele CEC-lui
CEC şi-a justificat decizia prin nespectarea criteriilor minime de constituire a grupului de inițiativă.
„Conform procesului-verbal al adunării cetățenilor pentru inițierea referendumului republican consultativ, s-a declarat participarea a 682 de cetățeni, totodată, s-a menționat că grupul de inițiativă a fost constituit din 110 de persoane. Datele referitoare la 4 membri sunt eronate, ceea ce reduce sub acest aspect numărul de persoane admisibile la cifra de 106. În urma contrapunerii listei participanților la adunarea de constituire a grupului de inițiativă, cu lista membrilor grupului de inițiativă constituit, s-a atestat că 22 de persoane nu se regăsesc în lista participanților la adunarea cetățenilor, fapt ce se confirmă prin semnăturile președintelui și secretarului grupului de inițiativă înscrise pe aceste liste. Astfel, rezultând un număr de doar 84 de persoane, ceea ce este sub minimumul de 100 de persoane cu drept de vot care constituie grupul de inițiativă, necesar pentru înregistrarea acestuia”, se arată într-un comunicat al Comisiei.
Amintim că un grup de inițițiativă format de fruntași ai Partidului Șor, declarat în afara legii de către Curtea Constituţională, au depus la 29 iune actele la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru organizarea unui referendum consultativ cu privire la direcția de integrare externă a țării și statutul de neutralitate. Inițiativă, potrivit serviciului de presă al Partidului Șor, vine din partea fostului deputat Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru devalizarea sistemului bancar.
Curtea Constituţională a admis, la 19 iunie, sesizarea Guvernului şi a declarat neconstituţional Partidul Şor. Decizia a fost votată de patru din cei 5 magistraţi. Magistratul Vladimir Ţurcan, fost deputat socialist, a avut o opinie separată. Partidul Şor se consideră dizolvat din momentul pronunţării deciziei.
Partidul Şor este susţinut de Federaţia Rusă.