Aleșii generali ai Capitalei au votat anularea referendumului. Președintele Traian Băsescu s-a întâlnit azi dimineață cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, dar și cu edilii celor șase sectoare, pentru a discuta despre referendumul privind Legea Capitalei. Primarii de sector au salutat decizia de suspendare a scrutinului. Vezi ce au declarat aceştia.
Nu toți consilierii generali au votat pentru anularea referendumului. Astfel, 34 au fost pentru, unul împotrivă și un membru CGMB s-a abținut. Consiliul este alcătuit din 55 de membri. Preşedintele Traian Băsescu a părăsit sediul Primăriei Capitalei, după ce a participat la o întâlnire programată cu primarul Capitalei şi primarii de sector, care a durat circa 55 de minute.
Şeful statului a explicat primarilor prezenţi lipsa de finalitate juridică a referendumului local ce urma să aibă loc în data de 26 iunie, precum şi riscul ca prin organizarea unor astfel de consulăari publice fără consecinţe juridice, instituţia referendumului să se decredibilizeze în faţa populaţiei, potrivit unor surse participante la discuţie.
"Există riscul ca în momentul în care se va dori consultarea bucureştenilor, iar rezultatul să aibă în mod real consecinţe juridice, populaţia să nu se mai prezinte la urne", le-a spus preşedintele primariilor. ”Vreau să văd care e finalitatea lui (referendumul privind Legea Capitalei - n.r.). Nu trebuie discreditată ideea de referendum”, a declarat Traian Băsescu, când a sosit la Primăria Capitalei. Întânirea a fost informală, iar în sală s-au aflat și reprezentanții partidelor politice din Consiliul General al Municipiului București. ”S-a discuta despre Legea Capitalei, referendumul privind această lege, dar și despre reorganizarea administrativ-teritorială a României. În plus, au fost abordate teme privind accesarea fondurilor europene”, au explicat, pentru EVZ, surse participante la discuție. Întâlnirea a avut loc la solicitarea președintelui României, au explicat reprezentanții Primăriei Capitalei. ”Primăria Capitalei mediază un dialog între preşedintele României şi reprezentanţii partidelor din CGMB pe tema referendumului din Bucureşti”, au explicat reprezentanții autorități locale.
DECLARŢII DUPĂ ÎNTÂLNIRE "După discuţia avută cu preşedintele, am rămas împreună cu primarii de sector şi cu liderii din Consiliu şi s-a decis să nu mai aruncăm banii publici. Şi, având în vedere că am luat asigurarea preşedintelui că Legea Capitalei nu va intra în dezbatare decât atunci când se va discuta despre reorganizarea administrativ-teritorală a României, am decis anularea referendumului", a declarat edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu.
"Legea Capitalei nu mai este de actualitate în condiţiile intenţiilor de regionalizare, iar în iulie-august vor începe discuţiile pentru organizarea regiunii de dezvoltare Bucureşti-Ilfov", a declarat primarul sectorului 1, Andrei Chiliman. "Oamenii nu mai ştiu ce anume să răspundă la referendum şi, din acest motiv, s-a apreciat că este bine să se renunţe la el, mai ales pentru că în Parlamentul României se va discuta în perioada următoare despre reorganizarea administrativă a ţării şi atunci inclusiv Bucureştiul va intra în această dezbatere. Liderii grupurilor politice din Consiliul General au fost de acord ca în şedinţa de diseară (vineri seară - n.r.) să se ia o hotărâre pentru anularea referendumului", a declarat primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, după întâlnirea pe care a avut-o vineri cu şeful statului. „Nu m-a convins. Sunt bucuros că acest referendum nu se mai organizează pentru că cetățenii nu știau ce să voteze și pentru că cetățenii sectorului 4 se vor alege cu copăcei în valoare de 3 miliarde de lei, pe care îi voi planta în sector”, a declarat primarul sectorului 4, Cristina Popescu Piedone.
"Consider că preşedintele a fost de acord cu cea ce am spus noi. Preşedintele este un om viu şi a înţeles", a explicat primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, după ce s-a terminat întâlnirea de la Primăria Capitalei.
"În urma opiniilor exprimate de Preşedintele României, factorii politici decidenţi de la nivelul Capitalei au hotărât, în unanimitate, abrogarea Hotărârii Consiliuliu General prin care s-au stabilit data şi temele referendumului de la sfărşitul lunii iunie", a explicat prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaie.
Primarii sectoarelor 3 şi 6, Liviu Negoiţă, respectiv Cristian Poteraş, au fost prezenţi la întâlnire, dar nu au făcut declaraţii.
Acesta va fi organizat la o dată ulterioară şi va avea ca subiecte dezvoltarea zonei metropolitane Bucureşti – Ilfov, iar opinia exprimată de bucureşteni în acest sens va fi obligatorie pentru legislativ. Potrivit unei hotărâri a Consiliului General al Capitalei, referendumul trebuia să aibă loc pe 26 iunie. Bucureștenii trebuiau să răspundă la două întrebări:
•"Vă doriţi ca şi consilierii generali să fie aleşi uninominal, asemenea primarilor de sector?"
Vom reveni cu declaraţiile primarilor de sector.