Argumentul USL că blocarea Curţii ar fi fost justificată, pentru că instituţia este un instrument la mâna lui Băsescu, nu stă deloc în picioare. Documentul prin care CCR reclama Comisiei de la Veneţia, şi altor organisme internaţionale, abuzurile la care era supusă de către guvernanţi a fost semnat de TOŢI judecătorii. Şi de către cei numiţi de PDL, Traian Băsescu sau Guvernul Boc, şi de către cei numiţi de Guvernul Năstase sau PSD. Cu greu poate fi trecută cu vederea şi re acţia marilor cancelarii occidentale şi deserviciile de imagine pe care acţiunile actualului guvern le-au adus României. Ani întregi de criză ţara noastră nu a făcut Europei probleme economice. În doar două săptămâni i-a creat o problemă politică majoră, care i-a pus în dificultate pe toţii marii lideri europeni. În 2007, aceştia au garantat intrarea României în UE. În ciuda opoziţiei popoarelor lor. Guvernul român le-a oferit nemţilor, olandezilor şi francezilor de rând suficiente argumente că au avut dreptate să le ceară celor care-i conduc să nu primească România în Europa.
Să presupunem că suntem dispuşi şi capabili să trecem cu vederea toată nebunia ultimelor săptămâni. Să facem abstracţie de acest balamuc generalizat? Putem chiar prelua argumentele celor care- l vor pe Traian Băsescu demis. Putem pleca de la premisa că preşedintele este rău. Argumente se găsesc. Întrebarea este: cei care vor să demită sunt buni? Dacă Băsescu i-a sărăcit pe români, cei din USL le vor readuce bunăstarea? Cel mai probabil salariile şi pensiile vor creşte. Va conta? Nu. Au scăzut deja în aceste două săptămâni mai mult decât va putea vreodată actuala putere să le majoreze. Deprecierea masivă a monedei naţionale, pe fondul crizei politice, a făcut deja ravagii.
Şeful statului este acuzat de adversari că şi-a subordonat justiţia. USL o va lăsa liberă? Putem spera că vom putea trăi la un moment dat într-o ţară normală? Mă îndoiesc. Când mulţi dintre cei ajunşi la putere au dosare penale, când cei care n-au dosare penale (deocamdată) îi ajută pe cei care au să scape de ele, ce garanţie avem să credem că Justiţia va fi lăsată să-şi continue drumul spre independenţă?
Nu în ultimul rând, mai este referendumul acesta un instrument prin care poporul îşi exercită controlul asupra clasei politice? Cu siguranţă, nu. E doar o pârghie prin care politicienii se răfuiesc între ei. Am mai fost odată la referendum şi am votat pentru reducerea numărului de parlamentari. S-a întâmplat ceva? Nimic. De vină sunt toate partidele. Toate au aruncat la coş voinţa populară, exprimată într-un plebiscit valid. După ce am fost sfidat mi se cere acum să scap poporul de Băsescu, când în realitate singurii români care vor scăpa sunt Ponta, Antonescu şi Voiculescu. Nu, mulţumesc!